Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brandhelikopter skickas till översvämningar

Från eld till vatten.
MSB:s helikopter som vanligtvis rycker ut till skogsbränder har fått ett nytt uppdrag: att bistå vid översvämningarna som drabbat delar av Sverige.
– Det sticker ut, säger Elin Bohman på MSB.
Väder • Publicerad 16 augusti 2023
En av MSB:s helikoptrar som vanligtvis bekämpar bränder ska nu hjälpa till i kampen mot översvämningarna. Arkivbild.
En av MSB:s helikoptrar som vanligtvis bekämpar bränder ska nu hjälpa till i kampen mot översvämningarna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regnoväder har orsakat stora översvämningar i delar av södra och mellersta Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat ut översvämningsbarriärer och maskiner som fyller sandsäckar till bland annat Halland och Örebro län.

Mest stöd har behövts i trakterna kring Mora i Dalarnas län.

Annons

– Dit har vi nog skickat mellan 2 000 till 3 000 meter barriär nu, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.

"Ganska sällsynt"

Till samma område har dessutom en av MSB:s helikoptrar skickats – men inte för att göra sitt vanliga jobb. Helikoptern, som vi vanliga fall används för att bekämpa skogsbränder, ska nu bistå vid översvämningarna.

– Det är ganska sällsynt. Det är inte jätteofta som vi har så pass stora områden som drabbas av så omfattande översvämningar som det är just nu, säger Elin Bohman.

Att helikoptrarna även kan användas till översvämningar ingår i avtalet som MSB upphandlat med operatören – men att det faktiskt sker är ovanligt. Oftast är de upptagna av att bekämpa bränder.

– Det är lite speciellt att de står till förfogande eftersom vi inte har några större skogsbränder i Sverige nu.

Behöver vinna tid

Helikoptern skickades ut under tisdagen och kommer att bistå vid översvämningarna så länge räddningstjänsten ser ett behov av den. Den används för att transportera upp räddningstjänstens insatsledare över det drabbade området för att få en bättre överblick.

– Det är ett väldigt stort område och just runt Mora är det potentiell fara för samhällsviktig verksamhet, vilket gör att de behöver vinna så mycket tid som de kan för att se var de behöver prioritera att arbeta, säger Elin Bohman.

Fakta: MSB:s brandhelikoptrar

MSB har ett avtal med ett företag som tillhandahåller helikoptrar för bekämpning av bränder i skog och mark. Under skogsbrandssäsongen ska det finnas tillgång till minst tio släckande helikoptrar. Helikoptrarna kan placeras på olika platser beroende på aktuell brandriskprognos.

Utöver det har MSB också fyra skopande brandflygplan som normalt är placerade på Skavsta flygplats.

Källa: MSB

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons