Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brett muslimskt initiativ mot koranbränningar

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) manar till kollektiva åtgärder för att stoppa framtida koranbränningar.
Svenska utrikesdepartementet stämplar koranbränningar som "en kränkande och respektlös handling".
Politik • Publicerad 2 juli 2023
Hissein Brahim Taha, generalsekreterare för Islamiska konferensorganisationen. Arkivbild.
Hissein Brahim Taha, generalsekreterare för Islamiska konferensorganisationen. Arkivbild.Foto: Evgenia Novozhenina/AP/TT

IKO, som är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer, samlades på söndagen för ett extrainkallat möte med anledning av onsdagens koranbränning i Stockholm.

Organisationens generalsekreterare Hissein Brahim Taha uppmanar medlemsländerna till "enhetliga och kollektiva åtgärder" för att förhindra "ytterligare skändningar" av Koranen.

Annons

"Vi måste skicka konstanta påminnelser till det internationella samfundet om det viktiga behovet av att efterleva internationell rätt, som klart och tydligt förbjuder all uppmuntran till hatbrott med religiös grund", fortsätter uttalandet.

"Muslimska världens kollektiva röst"

Taha kallar onsdagens koranbränning för en "förkastlig handling". Flera länder, bland andra Irak, Kuwait, Förenade Arabemiraten och Marocko, har kallat upp svenska ambassadörer i protest mot bränningen.

IKO grundades 1969 och är ett samarbetsorgan för muslimska stater, men som även samlar ett antal länder som inte har en muslimsk majoritetsbefolkning. Organisationen beskriver sig om "den muslimska världens kollektiva röst" och har sitt säte i den saudiarabiska staden Jidda.

"Kränkande och respektlös"

IKO har permanenta delegationer både till FN och EU.

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl till SvD att ”brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, är en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation”, och att ”uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa.”

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons