Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Britterna hyllar sin drottning

Hela Storbritannien firar sin drottning Elizabeth II, som på söndagen har suttit på tronen i 70 år.
Och längst fram i hyllningskören står hennes son prins Charles.
Storbritannien • Publicerad 6 februari 2022
Drottning Elizabeth|II, tidigare i veckan, med sin röda låda med viktiga dokument att läsa.
Drottning Elizabeth|II, tidigare i veckan, med sin röda låda med viktiga dokument att läsa.Foto: Chris Jackson/Buckingham Palace via AP/TT
Ett par på Piccadilly Circus i centrala London tar en selfie med drottningfirandet som bakgrund.
Ett par på Piccadilly Circus i centrala London tar en selfie med drottningfirandet som bakgrund.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
De brittiska tidningarna hyllade sin drottning på söndagen.
De brittiska tidningarna hyllade sin drottning på söndagen.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Drottningen har valt att inte visa sig offentligt på dagen 70 år efter det att hennes far Georg VI avled och hon ärvde tronen.

En liten tillställning på lördagen i Sandringham, där hon har ett residens, fick räcka.

Annons

På gator och torg över hela landet sågs på söndagen hyllningar i form av banderoller och bilder, men inget officiellt firande. Det får vänta till första helgen i juni, när britterna får fyra dagars ledigt för firandet.

Charles: Inspirerar till beundran

Från det kungliga residenset Clarence House kom i stället en hyllning från hennes son och tronarvinge prins Charles.

"Drottningens hängivenhet för alla hennes undersåtars välbefinnande inspirerar till en ännu större beundran för varje år som går", skriver prinsen i uttalandet.

Charles tackar även för drottningens besked på lördagen, att hon vill att hans fru Camilla, hertiginnan av Cornwall, kallas drottning den dagen som prins Charles blir kung.

"Vi är djupt medvetna om den ära min mors önskan innebär", skriver han och fortsätter:

"Min kära hustru har varit mitt stabila stöd när vi tillsammans har försökt tjäna och stötta drottningen och folket i våra samhällen".

Ser fram emot sommarens fest

Drottningen hyllas även av flera av de hittills totalt 14 premiärministrar som politiskt har styrt landet under henne – och från samväldet. Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver enligt nyhetsbyrån AP att drottningen "har haft en konstant närvaro i kanadensarnas liv och har erbjudit ett stadigt ledarskap i tider av förändringar, prövningar och osäkerhet".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att han ser fram emot det stora firandet i juni när "drottningens historiska tid på tronen" ska få den hyllning den förtjänar.

Det gör prins Charles också.

"'Platinajubileet' ger oss en aldrig förr skådad möjlighet att enas i ett firande av drottningen, som med sitt exempel kommer att fortsätta att leda oss", skriver han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons