Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bro till Krim förstörd i attack

Den ryskbyggda bro som sammanbinder Krim och ryska Krasnodar har utsatts för en attack. Två människor har dödats och trafiken stoppats.
Ukrainska styrkor ligger bakom attacken, enligt både Ukraina och Ryssland.
Ukraina • Publicerad 17 juli 2023
Bilden visar enligt uppgifter skador på bron som förbinder Ryssland med Krimhalvön.
Bilden visar enligt uppgifter skador på bron som förbinder Ryssland med Krimhalvön.Foto: CRIMEA24TV/TT
Kartan visar Kertjbron som sammanbinder Krimhalvön med Ryssland.
Kartan visar Kertjbron som sammanbinder Krimhalvön med Ryssland.Foto: Anders Humlebo/TT
Bron förbinder Ryssland med Krimhalvön, som Moskva annekterade 2014, och är en livsviktig länk för att transportera materiel till de ryska soldaterna i Ukraina. Arkivbild.
Bron förbinder Ryssland med Krimhalvön, som Moskva annekterade 2014, och är en livsviktig länk för att transportera materiel till de ryska soldaterna i Ukraina. Arkivbild.Foto: Rosavtodor Press Service via AP/TT.

Explosionen inträffade klockan två natten till måndagen. Till en början sade Ryssland att trafiken på bron stoppats på grund av ett "nödläge", men på förmiddagen anklagade Kreml Ukraina för att ha utfört attacken.

"Det handlar om en terrorregim, som har alla kännetecken för en internationell organiserad brottslig grupp. Attacken utfördes av Kiev, som fattar besluten. Men de möjliggörs av USA och Storbritannien", skrev Maria Zacharova, talesperson på ryska UD i ett uttalande, enligt The Guardian.

Föräldrar döda

Annons

Två civila, en man och en kvinna som körde på bron, dödades, enligt ryska uppgifter. Deras minderåriga dotter skadades.

Enligt ukrainska källor som flera medier pratat med utfördes attacken av Ukrainas flotta i samarbete med landets säkerhetstjänst (SBU).

– Dagens attack mot Krim-bron var en specialoperation som utfördes av ytvattendrönare. Det var svårt att nå bron, men till slut gick det, sade en källa till nyhetsbyrån AFP.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak skrev på Twitter :

"Alla illegala strukturer som används för att leverera ryska massmordsvapen är av nödvändighet kortlivade, oavsett orsakerna till att de förstörs."

Kertjbron förbinder Ryssland med Krimhalvön, som Moskva annekterade 2014, och är en viktig länk för att transportera materiel till de ryska soldaterna i Ukraina.

Turister uppmanas undvika bro

Krim är ett populärt resmål för ryssar. Den södra kustremsan kallas ibland "ryska rivieran". Omkring 50 000 ryska turister befinner sig på halvön.

Guvernören för den närliggande regionen Krasnodar, Venjamin Kondratjev, bad turister att undvika bron och i stället åka igenom ockuperade östra Ukraina om de behövde ta sig till Krim.

"Om resan är nödvändig, använd alternativa vägar genom de nya ryska regionerna", skrev han på Telegram.

Under dagen har bilköerna på vägarna som leder från halvön till de ockuperade områdena i Ukraina vuxit sig långa.

Annons

Attacken mot bron är den andra sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig. I oktober 2022 skadades bron av en lastbilsbomb som Moskva sade att Ukraina låg bakom. Kiev förnekade dock ansvar för den attacken.

Fakta: Kertjbron

Kertjbron invigdes i maj 2018 och är Europas längsta bro. Den har setts som ett av president Vladimir Putins stora prestigeprojekt, då den knöt ihop den annekterade Krimhalvön med det ryska fastlandet.

Bron är över 18 kilometer lång och är öppen för både tåg- och biltrafik. Enligt ryska källor passerar 15 000 bilar dagligen.

Byggprojektet kostade 228 miljarder rubel, vilket 2018 motsvarande drygt 30 miljarder kronor. Bron löper från den ryska Krasnodar-regionen till staden Kertj på Krim, över sundet mellan Svarta havet och Azovska sjön.

I oktober 2022 utsattes bron för en kraftig attack där minst två körfält förstördes. Tågtrafiken fick tillfälligt stoppas men återupptogs strax efter attacken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons