Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Browder: Här finns Putins miljarder

Vladimir Putins tillgångar i väst har frusits efter det ryska invasionskriget i Ukraina. Men var miljarderna finns är en väl dold hemlighet.
Finansmannen Bill Browder, med ett förflutet som världsledande investerare i Ryssland, vet var han skulle börja leta.
Ekonomi • Publicerad 4 mars 2022
Finansmannen och sanktionslobbyisten Bill Browder tror att det finns anställda på europeiska storbanker som Credit Suisse och Deutsche Bank eller Wall Street-giganten Goldman Sachs som vet var Vladimir Putin har gömt sina miljarder. Arkivbild
Finansmannen och sanktionslobbyisten Bill Browder tror att det finns anställda på europeiska storbanker som Credit Suisse och Deutsche Bank eller Wall Street-giganten Goldman Sachs som vet var Vladimir Putin har gömt sina miljarder. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT
Vladimir Putin tog i maj i fjol emot Belarus president Aleksandr Lukasjenko för ett möte ombord en lyxjakt utanför Sotji, Svarta havet. Arkivbild
Vladimir Putin tog i maj i fjol emot Belarus president Aleksandr Lukasjenko för ett möte ombord en lyxjakt utanför Sotji, Svarta havet. ArkivbildFoto: Sergei Ilyin Sputnik/AP/TT

– Det är väldigt enkelt. Jag skulle börja med Credit Suisse och sedan gå till UBS, Deutsche Bank och Goldman Sachs. Det är på den nivån, säger Bill Browder.

Och han tvivlar inte en sekund på att de tjänstemän på storbankerna som jobbar med den här typen av transaktioner och upplägg vet vad de håller på med.

Annons

– De är fullt inblandade. De har kontakt med oligarkernas företrädare på daglig basis, säger han.

Tvinga fram visselblåsare

Västländernas beslut att frysa Putins och hans oligarkers tillgångar är än så länge bara av symboliskt värde, enligt Browder. Deras pengar förs nämligen ut via bulvaner, vänner och familjemedlemmar.

För att komma åt detta bedriver Browder just nu en lobbykampanj mot G7-ländernas regeringar för att få på plats betydligt hårdare lagstiftning som tvingar fram visselblåsare.

– De finansiella rådgivare som gjort de här uppläggen ute i bankerna måste ses som brottslingar om de inte avslöjar vad de vet. Vi måste skapa motiv för visselblåsare med hot om straff, säger han.

På pappret tjänar Vladimir Putin ungefär som en välavlönad svensk tjänsteman, lite drygt 110 000 kronor per månad, rapporterar tidningen The New York Times. Till det kommer vad som påstås vara Putins bysantinska palats vid Svarta havet och lyxjakten Graceful – som också pekats ut som Putins. Graceful, enligt tidningen värd cirka 100 miljoner dollar, ska ha lämnat tysk hamn i riktning mot Ryssland veckorna före invasionen av Ukraina.

Men i själva verket är Putin en av världens allra rikaste, enligt Browder. I klass med Elon Musk eller Jeff Bezos – minst.

Mer än 200 miljarder dollar

Browder gjorde en grov beräkning av Putins förmögenhet inför en senatutfrågning 2017 och kom då fram till att det rörde som om någonstans kring 200 miljarder dollar (cirka 1 950 miljarder kronor).

Trots rubelns kollaps och att värdet på depåbevis i ryska bolag som gasbolaget Gazprom och storbanken Sberbank nästan raderats ut på Londonbörsen i veckan räknar Browder med att Putins tillgångar har vuxit de gångna fem åren.

– Vi är långt norr om detta belopp nu, även om jag inte gjort något försök att räkna på det nu, säger han.

TT: Hur gör du en sådan beräkning?

Annons

– När Putin grep Rysslands rikaste oligark (Michail Chodorkovskij) 2003 vände sig de andra oligarkerna till honom och frågade vad de skulle göra för att inte gå samma öde till mötes. Putin svarade: 50 procent.

– Det har jag fått bekräftat av flera trovärdiga källor. Men detta är ju underrättelseuppgifter och går inte att bevisa. Det bygger ju på muntliga uppgörelser.

Browder har därmed utgått från hälften av oligarkernas förmögenhet 2003 och lagt till lite då han räknar med att Putin dessutom har berikat sig med olika typer av stölder från den ryska staten.

Med Putins miljarder inräknat tror Browder att det i dag finns kanske 1 000 miljarder dollar "smutsiga ryska pengar" ute på vift i västvärlden.

– Det är investerat i bolag, projekt, fastigheter eller placerat hos fondförvaltare.

Browder tror att Xi Jinping är redo att ge Putin en livlina i det trängda läget.

– Kriget och sanktionerna har gjort Kina till en sista rysk långivare – helt utan moral. Xi kan då pressa den desperata Putin till att gå med på mycket fördelaktiga ekonomiska uppgörelser för Kina.

Bor i "Londongrad"

Detta kan bidra till att förlänga Putins tid vid makten, enligt Browder, som bedömer sannolikheten för en palatskupp i Moskva eller folkligt ryskt uppror som mycket liten på kort sikt.

– Kanske inte tio år, men det kan säkert ta två år till innan Putins styre knäcks på ett eller annat sätt.

USA-födde Browder är sedan en tid brittisk medborgare, bosatt i London – som under 20 års tid haft ett stort inflöde av rysk elit, vilket gett upphov till smeknamnet "Londongrad".

Annons

Rika ryssar har bland annat köpt upp rader av exklusiva fastigheter i den brittiska huvudstaden, bland annat kring Eaton Square i stadsdelen Belgravia, som i folkmun ofta kallas Röda torget.

– Jag träffar inte många oligarker. Av säkerhetsskäl måste jag hålla mig borta från ryssar, då Putin vill döda mig, säger Browder.

– Den enda oligark jag träffar här i London är Michail Chodorkovskij, som precis som jag gör allt för att bekämpa Putin, tillägger han.

Fakta: Vem är Bill Browder?

Finansmannen Bill Browder är vd och grundare av det Londonbaserade kapitalförvaltningsbolaget Hermitage Capital Management – som i början av 2000-talet var den största internationella investeraren i Ryssland. Den nu 57-årige Browder – född amerikan, men numera brittisk medborgare – portades från Ryssland 2005. Han beskrevs då som ett hot mot Rysslands säkerhet.

Bill Browders revisor, advokat Sergej Magnitskij, avslöjade efter detta mångmiljardförskingring bland högt uppsatta ryska statstjänstemän. Han greps dock själv och avled 37 år gammal – enligt Browder mördad – i det ökända Butyrkafängelset i Moskva.

Browder har sedan Magnitskijs död vigt sitt liv åt att hämnas sin vän och revisor. Han anklagar Vladimir Putin för att ligga bakom det misstänkta mordet. Hans arbete har bland annat fått USA, EU och Storbritannien att stifta lagar som öppnar för så kallade Magnitskijsanktioner, som kan riktas mot personer som gör sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter och korruption i andra länder.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons