Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dömd ex-president i exil välkomnas hem

För åtta år sedan avsattes han och tvingades i exil. För tre månader sedan dömdes han till livstids fängelse för ett mord.
Nu verkar Blaise Compaoré – som styrde Burkina Faso i 27 år – vara på väg hem igen för ett möte med den regerande militärjuntan.
Burkina Faso • Publicerad 6 juli 2022
Blaise Compaoré har levt i exil i Elfenbenskusten sedan 2014. Arkivbild.
Blaise Compaoré har levt i exil i Elfenbenskusten sedan 2014. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

– Han väntas i slutet av veckan, han anländer på torsdag eller fredag för ett kort besök, säger en anonym uppgiftslämnare till AFP, som berättar att Blaise Compaoré kommer att tas emot av militärstyrets ledare Paul-Henri Damiba i en anda av "nationell försoning".

Även en källa i Compaorés följe bekräftar att resan kommer att äga rum. Juntan sägs ha skickat ett sändebud till Elfenbenskusten, där ex-presidenten bor, för att få till stånd ett möte.

Ville sitta kvar

Annons

Compaoré satt vid makten i 27 år men lämnade för åtta år sedan, när omfattande folkliga protester bröt ut till följd av att han försökt ändra författningen för att sitta kvar på presidentposten ännu längre.

Överstelöjtnant Paul-Henri Damiba tillträdde som interimspresident i februari i år. Han hade då lett en militärkupp mot landets första civila styre på närmare 50 år, där president Roch Marc Christian Kaboré avsattes och regeringen och parlamentet upplöstes.

I april dömdes Blaise Compaoré till livstids fängelse i sin frånvaro, efter en sex månader lång process i en militärdomstol i huvudstaden Ouagadougou. Anklagelserna gällde mordet på Compaorés föregångare, den marxistiske revolutionsledaren Thomas Sankara, som avsattes och dödades 1987.

Det är oklart vad den nya inbjudan till Burkina Faso innebär för Compaorés dom. Enligt uppgift planerar anhängare att möta upp honom på flygplatsen när han landar.

Skakat av våld

Juntabildningen titulerar sig som en "patriotisk rörelse" som ska "beskydda och återupprätta" nationen. Burkina Faso har varit hårt drabbat av jihadistiska rebellgruppers våldsamheter de senaste åren och den burkinska armén har haft stora problem att bemöta det hotet.

Tusentals människor har dödats de senaste åren och närmare två miljoner människor har fördrivits från sina hem.

Så sent som i helgen dödades ett 30-tal civila när beväpnade män gick till attack mot två byar i den nordvästra delen av landet. Under de två första veckorna i juni dödades minst 135 människor i tolv olika attacker av liknande slag, enligt en rapport som AP har tagit del av.

Fakta: Burkina Faso

Burkina Faso är ett kustlöst land i Västafrika som gränsar till Mali, Niger, Benin, Ghana, Togo och Elfenbenskusten. Huvudstaden heter Ouagadougou.

År 1919 blev Burkina Faso en fransk koloni med namnet Övre Volta. Landet blev självständigt 1960. 1984 bytte landet namn till Burkina Faso.

Landet har omkring 21 miljoner invånare. År 2010 uppgavs befolkningen utgöras av 22 procent kristna, 54 procent muslimer och 24 procent anhängare av traditionella afrikanska religioner.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder. Nästan hälften av befolkningen lever på mindre än en dollar om dagen.

En konflikt mot jihadistiska upprorsmakare har pågått i större delen av Sahelregionen under de senaste sju åren och den har även nått över till Burkina Faso. Hundratals människor dödades i olika attentat mot civila i landet under 2021.

Källa: Nationalencyklopedin, Utrikespolitiska institutet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons