Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Butiksdöd i danska stadskärnor

Ekonomi • Publicerad 3 juli 2022
Ströget i Köpenhamn. Arkivbild.
Ströget i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Johansen, Erik/NTB/TT

Var femte butik har stängt i Danmarks stadskärnor de senaste 14 åren. Det motsvarar ett tapp på 5 800 butiker, enligt en sammanställning av Jyllands-Posten utifrån siffror från detaljhandelskonsultavdelningen Cowi.

Nyhetssidan Detailwatch har också tidigare beskrivit hur 80 procent av danska kommuner har utmaningar med sina stadskärnor.

Annons

Det är en utveckling som inrikes- och bostadsdepartementet försöker vända.

Enligt Ellen Højgaard Jensen, chef för det danska stadsbyggnadslaboratoriet, vill medborgarna använda stadskärnorna – men inte för detaljhandeln i samma grad som tidigare. Det säger hon till Jyllands-Posten.

– Vi kommer inte att använda stadskärnorna för att handla så mycket mer. Men vi är fortfarande storkonsumenter av caffe latte och vi äter mer och mer ute. Vi går faktiskt också fortfarande till biblioteket. Vi vill ha det sociala mötet, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons