Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

C: Avskaffa förstärkta amorteringskravet

Ekonomi • Publicerad 2 juli 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger att det är orimligt med ett förstärkt amorteringskrav för bolån när räntorna stiger. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger att det är orimligt med ett förstärkt amorteringskrav för bolån när räntorna stiger. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Centerpartiet vill avskaffa det förstärkta amorteringskravet för bolån, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Familjer och hushåll får nu tusentals kronor i ökade kostnader när räntorna sticker iväg, då är det orimligt med ett tvångssparande i form av amorteringskrav just under den här perioden, säger C-ledaren Annie Lööf till radiokanalen.

Annons

Det förstärkta amorteringskravet som infördes 2018 innebär att nya låntagare med bolån som överstiger 4,5 gånger av bruttoinkomsten ska amortera ytterligare minst 1 procent om året av det kvarstående lånet.

– Det förstärkta amorteringskravet infördes av politiken för att undvika en överdriven belåning, men nu när man går mot ett mer normalt ränteläge minskar riskerna av sig självt, säger Lööf till Ekot.

Centerpartiet vill dessutom att Finansinspektionen ser över möjligheten att pausa det grundläggande amorteringskravet på bolån.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons