Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lööf hoppas på samarbete med S och M

Det ligger nu "ett väldigt tungt ansvar" på Socialdemokraterna och Moderaterna att forma breda och stabila majoriteter, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf till TT.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.Foto: Anders Wiklund/TT
Centerpartiets före detta partiledare Maud Olofsson vill återuppliva Alliansen, men säger att det förutsätter att de andra allianspartierna slutar samarbeta med SD.
Centerpartiets före detta partiledare Maud Olofsson vill återuppliva Alliansen, men säger att det förutsätter att de andra allianspartierna slutar samarbeta med SD.Foto: Anders Wiklund/TT

Annie Lööf säger sent på valkvällen att hon känner motstridiga känslor inför Centerpartiets siffror i den pågående rösträkningen – där partiet ser ut att ha tappat omkring en femtedel av sina väljare jämfört med valet 2018.

– Jag hade hoppats på än högre siffror men nu ser vi att det inte nådde ända fram och det är klart att jag inte är nöjd med den valsiffran, säger Lööf till TT på valvakan på ett hotell i centrala Stockholm.

Tappat till S

Annons

Centerledaren säger att partiet framför allt har tappat väljare till Socialdemokraterna till följd av att Magdalena Andersson (S) blev Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Det är rörliga mittenväljare som har valt att lägga sin röst på Socialdemokraterna i stället för på Centerpartiet, säger Lööf.

TT: Har du hopp om att ditt lag kommer att kunna gå segrande ur det här?

– Centerpartiet är en stark mittenkraft som vill vara en brobyggare i svensk politik. Vi kommer att vara konstruktiva för att söka samarbeten, jag tycker nu att det ligger ett väldigt tungt ansvar både hos Moderaterna och Socialdemokraterna när det är bara en rösts övervikt att forma breda och stabila majoriteter så Sverige kan få en mandatperiod som är tryggare än den som varit.

TT: Tror du att det är möjligt att forma en sådan bred majoritet utan exempelvis Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna?

Ansvar hos S och M

– Det är ett ansvar som Socialdemokraterna och Moderaterna måste ta. Så vi befinner oss i en orolig säkerhetspolitisk tid, vi möter en lågkonjunktur, vi ska ta Sverige in i Nato, vi ska hantera både gängkriminalitet och lågkonjunktur. I det läget är det viktigt att forma breda, stabila majoriteter i svensk politik, säger Lööf.

Den före detta partiledaren Maud Olofsson – en hörnpelare i den sedan en tid politiskt inaktuella så kallade Alliansen ihop med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – sade tidigare under kvällen att hon väntar sig svåra regeringsförhandlingar efter valet.

– Nu får vi väl se vad som blir av det här, jag tror att regeringsförhandlingarna kommer att bli extremt svåra, och vi vet inte var det här slutar någonstans, säger Olofsson.

– Jag är alliansvän och jag har alltid tyckt att vi skulle ha en allians, men det bygger också för mig på att man lämnar samarbetet med Sverigedemokraterna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons