Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Carnegie döms till miljonböter

Ekonomi • Publicerad 23 juni 2021
Carnegie får böter för att ha sålt aktier för en Starbreezechefs räkning hösten 2018, kort före att aktiekursen rasade. Arkivbild.
Carnegie får böter för att ha sålt aktier för en Starbreezechefs räkning hösten 2018, kort före att aktiekursen rasade. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Stockholms tingsrätt dömer investmentbanken Carnegie till böter på 35 miljoner kronor för försäljningar av aktier i spelutvecklaren Starbreeze under hösten 2018, rapporterar DI.

I mitten av november det året sålde Carnegie aktier i Starbreeze för 16 miljoner kronor för en av bolagets chefers räkning. Enligt Finansinspektionen (FI) innebar försäljningarna en förlustbegränsning på 4,9 miljoner kronor då aktiekursen rasade kort därefter.

Annons

Enligt FI hade Carnegie kännedom om att säljaren av aktierna var upptagen i Starbreezes insiderförteckning och därför var förhindrad att sälja. Carnegie har bestritt det yrkandet men tingsrätten går på FI:s linje.

Starbreeze genomgick en turbulent period den hösten och ansökte om företagsrekonstruktion i början av december.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons