Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

CIA-chefen tror inte Putin använder kärnvapen

Rysslands president Vladimir Putin tror inte att han har råd att förlora Ukraina. Därför är han fast besluten att driva kriget vidare.
Ukraina • Publicerad 7 maj 2022
CIA-chefen William Burns. Arkivbild.
CIA-chefen William Burns. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Den bedömningen gör William Burns, chef för det amerikanska underrättelseorganet CIA.

– Jag tror att det enligt hans sätt att tänka kommer att bli så dyrbart, att han inte har råd att förlora, säger Burns på lördagen under en konferens anordnad av Financial Times.

Annons

– Jag bedömer att han är övertygad att om han ökar sina ansträngningar ännu mer så kommer han att nå framgång, fortsätter CIA-chefen efter det att han konstaterat att Ryssland mött stort motstånd sedan anfallskriget inleddes.

Burns säger också att CIA inte tror att Ryssland förbereder sig för att använda taktiska kärnvapen i kriget mot Ukraina.

– Vi, som underrättelseverksamhet, kan inte just nu se praktiska bevis på att Ryssland planerar utplacering eller potentiell användning av taktiska kärnvapen.

Men CIA-chefen understryker samtidigt att underrättelsetjänsten fortsatt är starkt fokuserad, inte minst eftersom insatserna är så höga för Ryssland.

– Med tanke på den typ av vapenskrammel som vi har hört från den ryska ledningen, så tar vi inte lätt på sådana möjligheter, säger han om ryska kärnvapenhot.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons