Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Colombia och ELN överens om samtal

Colombias regering och vänstergerillan ELN har kommit överens om att inleda förhandlingar om vapenvila. Det meddelade parterna på fredagen när de avslutade en andra runda fredssamtal i Mexiko.
Colombia • Publicerad 11 mars 2023
Colombias vicepresident Francia Márquez, till vänster, Otty Patiño, Colombias chefsförhandlare och till höger ELN:s chefsförhandlare Pablo Beltrán vid avslutandet av fredssamtalen i Mexiko på fredagen.
Colombias vicepresident Francia Márquez, till vänster, Otty Patiño, Colombias chefsförhandlare och till höger ELN:s chefsförhandlare Pablo Beltrán vid avslutandet av fredssamtalen i Mexiko på fredagen.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

ELN-veteranen och chefsförhandlaren Pablo Beltrán sade att "de första stegen mot en vapenvila har tagits".

Regeringens förhandlare Otty Patiño sade att ett vapenstillestånd är "hela Colombias" önskan.

Annons

– Vi har hört den önskan och vi känner att ELN:s delegation också har hört den, sade Patiño.

Colombia har under mer än 50 år plågats av väpnade konflikter mellan staten och olika vänstergerillor, högerextrema paramilitärer och narkotikasmugglare.

Regeringen återupptog fredssamtalen med ELN efter att Gustavo Petro vann valet i augusti och därmed blev Colombias första vänsterpresident.

Samtalen stoppades av hans konservativa företrädare Iván Duque efter att 22 människor dödats vid ett bombattentat mot en polisskola i Bogotá.

Nästa samtalsrunda är planerad att hållas i Kuba, men än så länge finns inget datum bestämt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons