Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Colombia slutar jaga gerillaledare

Colombia • Publicerad 6 juni 2023
Antonio García. Arkivbild.
Antonio García. Arkivbild.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Colombias riksåklagare upphäver en arresteringsorder mot Antonio García, ledare för den colombianska gerillagruppen ELN och som leder samtal med regeringen.

Beslutet ska ha kommit efter en begäran från president Gustavo Petro.

Annons

Colombia har under mer än 50 år plågats av väpnade konflikter mellan staten och olika vänstergerillor, högerextrema paramilitärer och narkotikasmugglare.

Samtal med ELN inleddes redan 2016 under president Juan Manuel Santos som undertecknade ett fredsavtal med Farc-gerillan som därefter övergav sina vapen och bildade ett politiskt parti.

Men samtalen med ELN avbröts 2019 av den konservative före detta presidenten Iván Duque efter en attack mot en polisakademi i Bogotá då 22 personer dödades.

Regeringen återupptog fredssamtalen med ELN efter det att Gustavo Petro vann valet i augusti och därmed blev Colombias första vänsterpresident.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons