Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Covid-app: Smittspridningen i Sverige minskar

Smittspridningen i Sverige är fortsatt hög men har generellt minskat senaste veckorna, enligt appen Covid Symptom Study som samlar in data om svenskars hälsa.
Coronaviruset • Publicerad 1 juni 2020
Syftet med Covid Symptom Study är att kartlägga smittspridningen i Sverige och öka kunskapen om coronaviruset. Arkivbild.
Syftet med Covid Symptom Study är att kartlägga smittspridningen i Sverige och öka kunskapen om coronaviruset. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Vid långhelgen, Kristi himmelsfärd, började det falla, fortsätter han.

Drygt 172 000 personer deltar frivilligt i studien i Sverige och ger anonymt genom appen uppgifter om sin hälsa och mående, med syfte att kartlägga spridningen i landet. Appen är inget diagnosverktyg och personerna har alltså inte testats för coronaviruset, men bedöms vara smittade eller friska utifrån vilka symptom de visar.

Annons

Metoden har utvecklats av forskare på King’s College London och har publicerats i tidskrifterna Science och Nature Medicine. Den används även i bland annat Storbritannien.

– Sverige ligger fortfarande högt jämfört med Storbritannien. Det är förväntat eftersom det har varit en "lock down" av samhället där, säger Franks.

Hittills omfattar de svenska resultaten endast personer i åldrarna 20–69 år, eftersom andelen äldre som deltar är för låg.

Enligt studien bedöms knappt två procent av Sveriges befolkning vara smittade. I Stockholmsregionen ligger andelen på 2,9 procent, i Skåne på 1,3 och i Västra Götaland på 2,3 procent.

– Sverige är inte någonstans nära flockimmunitet, säger Paul Franks.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons