Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera döda i cyklonen Batsirai

Minst tio personer har omkommit och tiotusentals har tvingats fly sina hem sedan cyklonen Batsirai dragit in över Madagaskar.
Stormen avtog på söndagen, men risk för kraftiga översvämningar kvarstår.
Madagaskar • Publicerad 6 februari 2022
En man i Antananarivo i Madagaskar vidtar säkerhetsåtgärder för att skydda sitt hem mot Batsirai.
En man i Antananarivo i Madagaskar vidtar säkerhetsåtgärder för att skydda sitt hem mot Batsirai.Foto: Alexander Joe/AP/TT

Uppgifterna om de tio omkomna och de nära 48 000 människor som tvingats fly kommer från Madagaskars katastrofmyndighet sent på söndagen.

Som mest drabbades den afrikanska önationen av vindstyrkor på 46 sekundmeter när stormen nådde land på lördagskvällen, enligt landets meteorologiska institut.

Annons

De svagare vindarna innebär dock inte att faran är över, varnar institutet, som befarar att översvämningar kommer att drabba delar av landet efter regnet.

Stormens verkningar var tydliga i staden Vatomandry på landets östra kust.

Thierry Louison Leaby, civilsamhällesledare i staden, uttrycker oro bland annat över att vattnet stängts av.

– Människor lagar mat med smutsigt vatten, säger han.

Oron delas av FN:s representanter.

Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) väntas omkring 595 000 människor att påverkas direkt av cyklonen och ytterligare 150 000 att mista sina hem som orsak av efterföljande jordskred och översvämningar. Ovädrets verkningar väntas leda till brist på färskvatten.

Batsirai kommer kort efter den tropiska stormen Ana, som drabbade drygt 131 000 personer i Madagaskar när den drog in i slutet av januari.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons