Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dadgostar: Vi vill vara med i en regering

Om Vänsterpartiet blir en del av underlaget för en S-ledd regering vill partiet också sitta med i den.
Politik • Publicerad 1 februari 2022
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar valdes till ny ordförande efter Jonas Sjöstedt för drygt ett år sedan. Siktet är inställt på att komma med i en regering efter valet. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar valdes till ny ordförande efter Jonas Sjöstedt för drygt ett år sedan. Siktet är inställt på att komma med i en regering efter valet. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Enligt Dadgostar kan hennes parti visa på flera frågor bara det senaste året där V har varit partiet som fått saker att hända. Hon syftar på misstroendet som innebar slutet för förslaget om friare hyressättning i nyproduktion, på förändringar i sjukförsäkringen och på förslaget om garantitillägg för pensionärer.

– Vi måste sitta med i en regering om Sverige ska bli ett starkt välfärdsland igen, säger Dadgostar på en träff med journalister i riksdagen.

Annons

En höjning av pensionerna var ett villkor för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Och V tänker ställa ytterligare krav på högre pensioner framöver.

– Vi kommer inte att utgöra regeringsunderlag för en regering som inte höjer pensionerna, säger Dadgostar.

Men inriktningen är att kunna bestämma över den frågan genom att faktiskt ha ministerposter efter valet i höst.

– Vi går till val på att sitta i en regering, så enkelt är det, säger Dadgostar som i helgen ska omväljas som partiledare på Vänsterpartiets digitala kongress, efter drygt ett år på posten.

I ett tänkt regeringsunderlag med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet måste storlek vara en viktig faktor för inflytande.

– Vad har Centerpartiet nu – 6 procent? Vi får förhandla utifrån varje partis styrka, säger Vänsterledaren som anser att det stora felet med Socialdemokraternas tidigare januariavtal med Centern och Liberalerna var att C fick igenom alldeles för mycket. Att S lät dem få det.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons