Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dags för Putins tal på "Rysslands Davos"

Det är dags för president Vladimir Putins hett emotsedda årliga tal – det han brukar hålla under Internationellt ekonomiskt forum (SPIEF) i S:t Petersburg.
Frågan är vilka utländska gäster som sitter i publiken?
Ryssland • Publicerad 16 juni 2023
Under fredagen håller den ryske presidenten Vladimir Putin ett tal under Internationellt ekonomiskt forum (SPIEF) i S:t Petersburg. Arkivbild.
Under fredagen håller den ryske presidenten Vladimir Putin ett tal under Internationellt ekonomiskt forum (SPIEF) i S:t Petersburg. Arkivbild.Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Mitt under det fullskaliga ryska anfallskriget mot Ukraina hålls det årliga internationella ekonomiforumet, SPIEF, i den ryske presidenten Vladimir Putins gamla hemstad S:t Petersburg.

I dag håller Putin sitt traditionsenliga tal under evenemanget – ett sedvanligt långt sådant, som följs av en diskussion. Det uppger den ryske presidentens talesperson, Dmitrij Peskov, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

Annons

Enligt Peskov ska Putin inte delta i några övriga programpunkter.

Få utländska deltagare

Temat för den ryske presidentens tal är ännu okänt, men klart är att det kommer att hållas inför en betydligt mindre internationell deltagarskara än under tidigare år.

När den 26:e upplagan av SPIEF – som ofta kallas "Rysslands Davos" – under onsdagen öppnade i S:t Petersburg var det den andra gången som evenemanget hölls efter att Ryssland inlett sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. I år sker evenemanget dessutom mitt under den pågående ukrainska motoffensiven, som nyligen inleddes.

Redan i fjol ledde Ukrainakriget till betydande manfall bland de ledande företagsledare och politiker från väst som tidigare brukat besöka evenemanget. I år ser det ut att bli än mer tomt bland stolsraderna.

Den brasilianska presidenten Lula da Silva har tackat nej till att delta, liksom Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev.

Även de champagneindränkta fester som organiserades av ryska oligarker i samband med forumet – på vilka chefer för oljebolag i väst tidigare setts mingla med ryska ministrar – är ett minne blott.

Inbitna allierade på plats

Några av Putins mest inbitna allierade har dock aviserat att de kommer till S:t Petersburg. Bland dem finns Österrikes tidigare utrikesminister Karin Kneissl, som dansade med den ryske presidenten på sin bröllopsfest, enligt tidningen The New York Times.

Även Matthias Moosdorf, parlamentsledamot för det tyska ytterhögerpartiet AFD, har meddelat att han kommer till mötet, skriver tidningen.

Putins tal under SPIEF 2022 kretsade mycket kring ett hårdnackat försvar av det fullskaliga anfallskriget mot Ukraina. Det innehöll även hätska anklagelser mot väst.

Syftet med Internationellt ekonomiskt forum, som hölls första gången 1997, är att locka investerare från västvärlden till Ryssland.

Fakta: Vladimir Putin

Vladimir Putin föddes den 7 oktober 1952 i dåvarande Leningrad.

Putin är utbildad jurist. På 1980-talet arbetade han för KGB i Östtyskland och på 1990-talet för stadsförvaltningen i S:t Petersburg, innan han blev chef för säkerhetstjänsten FSB 1998.

Han utsågs till premiärminister den 9 augusti 1999 och blev president 2000.

2008–2012 var han premiärminister igen, innan han återkom till presidentposten i maj 2012.

I mars 2018 valdes Putin till president för en ny sexårsperiod. 2020 klubbades en grundlagsändring som kan ge Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Vladimir Putin har två vuxna döttrar tillsammans med sin tidigare fru. Han tros också ha minst tre barn tillsammans med den förmodade mångåriga flickvännen Alina Kabajeva, samt ytterligare en dotter med en tidigare älskarinna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons