Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danmark och Finland redo hjälpa Sverige

Danmark står redo att hjälpa Sverige med gängkriminaliteten om landet begär det, lovar justitieminister Peter Hummelgaard (S). Också Finland erbjuder hjälp till grannen i det "oerhört svåra" läget, säger statsminister Petteri Orpo (Saml).
Brott • Publicerad 29 september 2023
Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S). Arkivbild.
Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S). Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen

Det finns en oro i Danmark för situationen i Sverige, säger Peter Hummelgaard i en skriftlig kommentar:

"Den nuvarande situationen i Sverige med sprängningar och dödsskjutningar på nästan daglig basis är djupt oroande, och regeringen – samt polisen – tar den nuvarande situationen i Sverige på stort allvar. Vi har inte fått någon begäran från Sverige om hjälp från Danmark".

Annons

Om svensk polis inkommer med en begäran kommer Danmark "självklart att se konstruktivt och positivt på det", skriver han.

Dansk polis håller sig uppdaterad om läget i Sverige för att kunna agera förebyggande. Danmarks regering har nyligen presenterat ett nytt åtgärdspaket mot gängkriminalitet i landet.

Också Finland är berett att hjälpa Sverige, säger statsminister Petteri Orpo (Saml). Han har nyligen varit i kontakt med statsminister Ulf Kristersson.

– Vi har kommit överens om att hålla kontakten. De går noggrant igenom situationen och överväger nya åtgärder. Det är självklart att om Finland kan hjälpa till, så är vi redo att göra det, säger Orpo till Ilta-Sanomat.

Han tillägger att han är "mycket bekymrad" över det "oerhört svåra" läget i Sverige. Även utvecklingen i Finland är oroande, men på en "helt annan nivå", enligt Orpo.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons