Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danmark och Rwanda enas om asylflytt

Människor som söker asyl i Danmark kan snart skickas till Rwanda.
De två länderna har skrivit under en avsiktsförklaring om ett asylsamarbete.
Danmark • Publicerad 9 september 2022
Migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) och utvecklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) under ett möte med bland andra Rwandas utrikesminister Vincent Biruta.
Migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) och utvecklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) under ett möte med bland andra Rwandas utrikesminister Vincent Biruta.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/TT

Ministrar från Danmark befinner sig under fredagen i Rwanda för att diskutera planer på ett danskt asylmottagande i det afrikanska landet.

I ett gemensamt underskrivet dokument bekräftar de två länderna en avsikt att samarbeta för att flytta asylsökande i Danmark till Rwanda, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Dokumentet har från danskt håll skrivits under av migrations- och integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) och biståndsminister Flemming Møller Mortensen (S).

De två länderna har under en tid diskuterat ett samarbete för att få till en asylmottagning i landet – en linje de danska Socialdemokraterna förespråkat i flera år. Av det nya dokumentet framgår också att man ska arbeta för att de asylsökande sedan ska kunna bosätta sig i Rwanda.

Storbritannien har ett liknande upplägg med Rwanda. Ett flygplan med asylsökande därifrån stoppades dock av Europadomstolen i juni.

Danmark kan också bryta mot Dublinförordningen, som bestämmer i vilket EU-land en asylprocess ska hanteras, om länderna går vidare med sina planer.

Regeringens stödpartier är kritiska till planerna medan de blå partierna kallar resan till Rwanda ett valkampanjtrick.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons