Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dansk polis undersöker Bandidosförbud

Dansk polis undersöker om det är möjligt att tvinga det kriminella mc-gänget Bandidos att upplösas i Danmark. En förutsättning är att det går att bevisa att Bandidos verkar genom våld.
Danmark • Publicerad 2 juni 2023
Dansk polis ska undersöka om det finns laglig grund för att upplösa det kriminella mc-gänget Bandidos i Danmark. Arkivbild från en tysk Bandidosrättegång.
Dansk polis ska undersöka om det finns laglig grund för att upplösa det kriminella mc-gänget Bandidos i Danmark. Arkivbild från en tysk Bandidosrättegång.Foto: Frank Augstein/AP Photo/TT

Den danska riksåklagaren har tillsammans med Rigspolitiet beslutat att inleda en större utredning för att samla in bevis. Den väntas pågå fram till årsskiftet.

Sedan tidigare har det kriminella nätverket Loyal to familia tvingats att upplösas. Den processen tog tre år och ledde fram till att Danmarks högsta domstol 2021 godkände att Loyal to familia inte skulle få finnas i Danmark, eftersom nätverkets verksamhet byggde på våld. Det innebär att det i dag är straffbart att exempelvis bära nätverkets symboler.

Annons

Bandidos är betydligt äldre än Loyal to familia och finns representerat i flera städer i Danmark.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) välkomnar polisens utredning och framhåller i ett pressmeddelande att alla tillgängliga medel ska användas i kampen mot kriminella grupperingar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons