Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Danska regeringen fälls ej – men höstval krävs

Den danska regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spetsen sitter tills vidare kvar vid makten. Men då krävs att hon utlyser ett folketingsval.
Danmark • Publicerad 2 juli 2022
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau/TT

Partiet Radikale Venstre har beslutat att inte kräva att de mycket kritiska slutsatserna som i veckan presenterades i minkkommissionens rapport ska överlämnas till ett oberoende juridiskt granskningsorgan.

Därmed finns det ingen politisk majoritet i folketinget för en särskild juristgranskning, som i sin tur hade kunnat ligga till grund för ett riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person.

Annons

Men Radikale Venstres ledare Sofie Carsten Nielsen, som ger beskedet på sin Facebooksida, kräver samtidigt att regeringen utlyser val efter sommarledigheten, allra senast vid folketingets återöppnande den 4 oktober.

Minkkommissonen konstaterade bland annat att i rapporten att statsministern Mette Frederiksen kom med "objektivt sett grovt vilseledande" uppgifter när hon på en pressträff den 4 november 2020 meddelade att landets 15–17 miljoner minkar skulle avlivas.

Den danska statsministerns beslut grundades på att en mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten 2020. Den muterade varianten hade även spridits till människor.

Kort efter beslutet avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund att avliva de friska minkarna.

Den danska minknäringen har under årtionden varit världsledande, men gick i och med beslutet om massavlivningen i graven.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons