Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Därför flög amerikanskt bombflyg över slottet

Två amerikanska bombflygplan och tre Jas-flygplan flög på låg höjd över Stockholm och Öland på fredagen. Anledningen är att de övade på att fälla minor öster om ön.
Försvar • Publicerad 2 september 2022
Bombflygplanet B-52 Stratofortress utvecklades i USA under 1950-talet. Arkivbild.
Bombflygplanet B-52 Stratofortress utvecklades i USA under 1950-talet. Arkivbild.Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Enligt Försvarsmakten behövs den förmågan för att fördröja en motståndare till dess att Sverige kan få ytterligare hjälp utifrån.

– I ljuset av vår ansökan om medlemskap i Nato blir ju det här extra viktigt, säger Erik Karlsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Annons

I övrigt vill inte Försvarsmakten ge några detaljer om varför de valde att flyga över Stockholm, ännu mindre centrala Stockholm och Kungliga slottet.

Bombflygplanen, av typen B-52 Stratofortress, hade inga bomber med sig och det bedömdes inte finnas någon risk för allmänheten med att de flög så lågt. Efter övningen eskorterades de till Sveriges territorialgräns där andra Nato-länder mötte upp. Bombflygplanen lyfter och landar i Storbritannien.

Tidigare i år övade Sverige och USA gemensamt på att fälla skarpa bomber på ett skjutfält i Norrland.

TT: Kan de delta i julgransflygningen i vinter?

– Det hade varit något.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons