Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De gröna och vänstern samarbetar i Frankrike

Jean-Luc Mélenchons vänsterrörelse Det okuvliga Frankrike (LFI) och De gröna (EELV) har nått en överenskommelse om att inte tävla mot varandra i det franska parlamentsvalet i juni.
Frankrike • Publicerad 2 maj 2022
Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon samlar stöd för att leda oppositionen mot den franska presidenten. Arkivbild.
Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon samlar stöd för att leda oppositionen mot den franska presidenten. Arkivbild.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Mélenchon kom på tredje plats i den första omgången av det franska presidentvalet som hölls i april. Han hoppas nu på att göra en comeback i parlamentsvalet och leda oppositionen mot president Emmanuel Macron.

Överenskommelsen med EELV innebär att miljöpartiet kommer ställa upp med kandidater i 100 distrikt där Mélenchons parti inte kandiderar. EELV har gått med på att stödja Mélenchon som premiärminister om koalitionen vinner en parlamentarisk majoritet.

Även det socialdemokratiska Socialistpartiet (PS) och Kommunistpartiet närmar sig ett samarbete med vänsterpartiet. PS har dock varit djupt oenigt om huruvida partiet också ska gå med i koalitionen. Till exempel har Frankrikes tidigare president François Hollande uttryckt stora farhågor. Han varnar för att PS helt kan komma att duka under om partiet ställer sig under Mélenchons paraply.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons