Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De kämpar för ett tillgängligt samhälle för alla

Det svenska samhället är fortfarande inte tillgängligt för alla. Det menar DHR Blekinge som fortsätter att kämpa för funktionshindrades rätt till samma möjligheter.
Gert Månsson och Sven-Olof Persson, ordförande respektive vice ordförande i DHR Blekinge, menar att det finns mycket kvar att förbättra för funktionshindrade.
Gert Månsson och Sven-Olof Persson, ordförande respektive vice ordförande i DHR Blekinge, menar att det finns mycket kvar att förbättra för funktionshindrade.
Foto: Mattias Mattisson

DHR, som står för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet, är en organisation för personer med nedsatt rörelseförmåga. Under tisdagen anordnades en konferens för Blekingedistriktets medlemmar i Gullberna Park i Karlskrona där allt från kollektivtrafik till biståndshandläggning diskuterades.

– Alla frågor som tas upp i dagens program är aktuella för oss, men det som brinner hela tiden är rätten till assistans. Det blir bara värre och värre för varje dag, säger distriktsordförande Gert Månsson.

Den pågående LSS-utredningen har skapat debatt i hela landet och kritiserats hårt, bland annat för att det föreslagits att funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år inte ska ha rätt till personlig assistans.

En annan viktig fråga för DHR Blekinge är tillgängligheten till färdtjänst.

– Det är i dag ett stort bekymmer, som att taxan för sjukresor har höjts och att det ibland händer att de vill att man till exempel ska flytta fram ett möte för att de inte kan köra vid den tiden som man egentligen hade behövt åka, säger Sven-Olof Persson, vice ordförande.

De menar att det därmed även är ett problem ur en demokratisk synpunkt, när deras medlemmar inte har möjlighet att närvara vid möten.

Andra saker som de vill ska förbättras är biståndsdelen.

– Det kan också vara ett bekymmer att få de hjälpmedel som man är i behov av. Man behöver nästan vara jurist för att klara av att överklaga om man till exempel har nekats en trapplift, säger Sven-Olof Persson.

Förutom att jobba i lokalavdelningarna med att påverka kommunerna arbetar också DHR Blekinge med att sprida kunskap till sina medlemmar.

Det långsiktiga målet är att det svenska samhället ska vara lika tillgängligt för alla personer som lever i det.

– Det viktigaste för oss är att de med funktionshinder har möjlighet att delta i samhället fullt ut, säger Gert Månsson.

DHR Blekinge har i dag 240 medlemmar.

Läs mer