Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De prisas för insatser för hälsa och miljö

Hennes arbete har bidragit till att dödsfall kopplade till aborter har minskat med 40 procent i Afrika söder om Sahara. Nu tilldelas Eunice Brookman-Amissah ett av årets Right Livelihood-pris.
Världen • Publicerad 28 september 2023
Eunice Brookman-Amissah är en av mottagarna av årets Right Livelihood- pris.
Eunice Brookman-Amissah är en av mottagarna av årets Right Livelihood- pris.Foto: Agyemam-Duah/AP/TT
Årets Right Livelihood-pristagare tillkännages på torsdagsmorgonen av Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood.
Årets Right Livelihood-pristagare tillkännages på torsdagsmorgonen av Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood.Foto: Mikaela Landeström/TT

Av de runt 55 miljoner aborter som genomförs i världen årligen bedöms cirka 25 miljoner vara osäkra och kan leda till dödsfall eller svåra skador för kvinnorna. Kring ämnet råder i många länder ett svårbrutet tabu.

Den ghananska läkaren Eunice Brookman-Amissah har i över 30 år arbetat för att påverka makthavare, sprida information och utbilda kvinnor om deras reproduktiva rättigheter. I Afrika söder om Sahara har hennes arbete bidragit till att antalet abortrelaterade dödsfall har minskat med 40 procent sedan år 2000.

"Liberalare abortlagar"

Annons

"För sitt banbrytande arbete kring kvinnors reproduktiva rättigheter i Afrika, där hon lagt grunden för liberalare abortlagar och skapat bättre tillgång till säkra aborter", motiverar Right Livelihood hederspriset.

Brookman-Amissah har tidigare varit hälsominister i Ghana och har kunnat utföra sitt påverkansarbete i olika högnivåforum.

I nuläget bedöms över 75 procent av alla aborter i Afrika söder om Sahara som osäkra, vilket är betydligt fler än genomsnittet i världen, som ligger på runt 45 procent.

Insatser på Medelhavet

Brookman-Amissah är inte ensam om att få årets pris. Organisationen SOS Méditerranée tilldelas priset för sina sök- och räddningsinsatser på världens dödligaste migrantrutt över Medelhavet.

Dessutom får organisationen Mother Nature Cambodia får pris för sin aktivism för att skydda miljön i Kambodja, och Phyllis Omido från Kenya för sin kamp för att säkra människors land- och miljörättigheter.

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av den svensk-tyske tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexküll, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.

Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.

Sedan 1980 har 194 personer eller organisationer från 76 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och svenska författaren Astrid Lindgren.

Källa: Right Livelihood

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons