Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Demokraterna föreslår federal aborträtt

På onsdag ska USA:s senat rösta om ett förslag att på federal nivå lagstifta för att tillåta abort i landet – något som spås vara dömt att misslyckas.
USA • Publicerad 9 maj 2022
Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten. Arkivbild.
Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Förra veckan läckte ett utkast från Högsta domstolen som visar att en majoritet av HD-domarna vill ta bort den nationella aborträtten i USA och i stället överlämna abortfrågan till varje enskild delstat. I dagsläget garanterar en HD-dom från 1973 rätten till abort.

För att skriva in aborträtten i federal lag krävs troligtvis att minst 60 av de hundra senatorerna röstar ja till förslaget – men med 50 republikaner och 50 demokrater i senaten är det inte särskilt troligt att förslaget går igenom.

Annons

Chuck Schumer, Demokraternas majoritetsledare i senaten, säger att omröstningen trots allt är viktig eftersom de folkvalda offentligt måste visa vilken sida de stöder och att det kan spela roll i de kommande mellanårsvalen.

– Vi kommer att rösta på onsdag. Och varje amerikan kommer att se hur varje senator ställer sig. De kan inte ducka det längre, säger Schumer vid en presskonferens i New York på söndagen.

Enligt en undersökning av tankesmedjan Pew Research Center, som släpptes i fredags, anser cirka 61 procent av amerikanerna att abort bör förbli laglig i de flesta fall.

Men som med så många andra sociala frågor är klyftan mellan demokrater och republikaner stor och växer sig allt större. Åtta av tio demokrater stöder aborträttigheter i de flesta fall. Det är mer än dubbelt så många som de 38 procent av republikanerna som gör det, enligt Pew Research Center.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons