Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Detta är kampanjen mot Sverige

En växande desinformationskampanj på nätet anklagar svensk socialtjänst för övergrepp mot muslimer och deras barn. Det här är vad vi vet.
Extremism • Publicerad 13 februari 2022
En pågående kampanj anklagar svenska socialtjänsten för att försöka "tvångsassimilera" muslimska barn. Bild från förra veckans demonstration.
En pågående kampanj anklagar svenska socialtjänsten för att försöka "tvångsassimilera" muslimska barn. Bild från förra veckans demonstration.Foto: Paul Wennerholm/TT

Vad handlar kampanjen om?

På sociala medier florerar konspirationsteorier om hur svensk socialtjänst med hjälp av lagen om vård av unga (LVU) "kidnappar" barn till muslimer och försöker sekularisera dem, vilket sajten Doku var först med att rapportera om i slutet av januari.

Annons

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, sprids narrativet att svenska staten tar muslimers barn i syfte att tvångsassimilera dem. Enligt argumenten vill staten förbjuda muslimska personers rätt att uppfostra sin barn. En uppgift som förs fram hävdar att barn placeras på familjehem som drivs av pedofiler, där barnen tvingas äta griskött och utsätts för övergrepp.

I kampanjen, som pågått en tid men intensifierats de senaste veckorna, har det uppmanats till våld och framförts underförstådda hot om terror. Enskilda individer – som handläggare inom socialtjänsten – har också hängts ut.

Vilka står bakom?

Kampanjen kan sägas existera i två delar: En internationell del som engagerar tiotusentals människor i flera länder, och en inhemsk som rör Sverige.

En privatperson i Sverige, med stor följarskara på sociala medier, lade nyligen ut en film på nätet som porträtterar en pappa vars barn omhändertagits. Filmen fick stor spridning utomlands, bland annat sedan två webbsajter med miljontals följare uppmärksammat saken.

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) kan kampanjen spåras till en arabiskspråkig sajt som sedan december publicerat videoklipp om vad man hävdar är övergrepp från svenska myndigheter. Upphovsmannen till sajten har enligt MPF gett uttryck för att bland annat stödja terrorrörelsen IS.

Enligt Magnus Ranstorp drivs kampanjen i Sverige av flera aktörer med olika utgångspunkter och syften:

Hur länge har det pågått?

Spridningen av desinformationen tog riktig fart i börjat av året och har fortsatt att växa. I fredags twittrade bland annat arabiska mediebolaget Al Jazeera, med över 17 miljoner följare, om kampanjen.

Flera demonstrationer har hållits under förra året. I måndags hölls en demonstration i Stockholm. Under söndagen hålls ytterligare en demonstration i Göteborg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons