Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dinosaurie på menyn för förhistorisk krokodil

Australiens krokodiler hade troligen en urfader med smak för dinosaurier.
Vid en fårfarm i Winton i Queensland har forskare hittat fossil av en ny krokodilart vars sista måltid var en dinosaurie.
Djur • Publicerad 13 februari 2022
Forntida krokodiler kunde äta vad som helst som kom tillräckligt nära, enligt forskare. Här är en nutida saltvattenskrokodil. Arkivbild.
Forntida krokodiler kunde äta vad som helst som kom tillräckligt nära, enligt forskare. Här är en nutida saltvattenskrokodil. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/AP/TT

Den 2,5 meter långa krokodilen som fått namnet "Broken Dinosaur Killer", tros vara mer än 95 miljoner år gammal och levde under kritaperioden.

När forskarna plockade ihop bitarna efter fossilen upptäckte de spår av en ung ornithopod, en växtätande fågelliknande dinosaurie som bara var aningen större än en höna på 1,2 kilo, men med näbb och munnen full med tänder.

Annons

– Det är otroligt. Det är första gången som en krokodil har hittats med kvarlevor av en dinosaurie i magen, säger Matt White, forskare från The Australian Age of Dinosaurs Museum till ABC News.

Fossilen hittades redan år 2010 och tog över sex år att pussla ihop och ytterligare några år att tolka.

Upptäckten visar att dinosaurier inte nödvändigtvis befann sig högst upp i kritaperiodens näringskedja, utan att de snarare bildade ett intrikat nät tillsammans med däggdjur, fåglar, flygödlor och krokodiler, enligt forskarna.

– Vi har lyckats visa att krokodiler kunde äta vad som helst bara de kom nära nog, säger Matt White.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons