Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

DO: Kommun brast i stöd till elev

Samhälle • Publicerad 8 februari 2022
DO anser att det var diskriminering när kommunen inte vidtog åtgärder för att anpassa förskolans lokaler efter flickans behov. Arkivbild.
DO anser att det var diskriminering när kommunen inte vidtog åtgärder för att anpassa förskolans lokaler efter flickans behov. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ingen anpassningar gjordes i lokalerna när en flicka med funktionsnedsättning skulle börja på en förskola i Mellansverige. Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär nu att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till eleven, meddelar man i ett pressmeddelande.

DO anser att kommunen brast i sin skyldighet att vidta åtgärder för att flickan skulle kunna förflytta sig i lokalerna och sköta sin hygien.

Annons

"Människor med funktionsnedsättningar möter svårigheter i samhället under hela sin livstid, först som barn och därefter som vuxna. Att i sin utbildningsmiljö inte tillförsäkras ens de anpassningar som behövs för att man ska kunna sköta sin hygien, är ett allvarligt problem", säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i pressmeddelandet.

Flickan skolades in på förskolan i september 2017. I september 2019 respektive september 2021 anpassades lokalerna.

DO begär att kommunen ska betala 200 000 kronor till flickan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons