Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödsfall vid omstridd migrantbarriär

USA/Mexiko • Publicerad 3 augusti 2023
En död person har hittats fastklämd i den flytande barriär som Texas har satt upp i floden Rio Grande. Arkivbild.
En död person har hittats fastklämd i den flytande barriär som Texas har satt upp i floden Rio Grande. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT

Amerikanska myndigheter säger att man hittat en död person som fastnat i den flytande barriär som den amerikanska delstaten Texas satt upp i floden Rio Grande för att stoppa migranter på väg till USA.

Dödsoffrets nationalitet eller dödsorsak är inte kända.

Annons

Mexikos utrikesdepartement säger i ett uttalande att man "oroas över den inverkan på migranters mänskliga rättigheter och personliga säkerhet som den här gränspolitiken har".

Den 300 meter långa barriären, som består av mängder av stora orange bojar, sattes upp i juli vid en övergångspunkt av Rio Grande som många migranter använder. Dessutom har taggtråd satts upp på stranden på den amerikanska sidan.

Barriärerna kom på plats efter order från Texas guvernör Greg Abbott.

Som svar har det amerikanska justitiedepartementet stämt Texas då man menar att barriären saknar tillstånd och dessutom hindrar trafik i floden.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har sagt att barriärerna kränker hans lands suveränitet.

Hundratals migranter mister livet varje år längs gränsen mellan USA och Mexiko, ofta när de försöker ta sig över Rio Grande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons