Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Domare kräver stabil finansiering av domstolar

Varje gång det görs satsningar på polis och åklagare måste det övervägas vilka tillskott domstolarna kommer att behöva. Det skriver Hanna Werth, ordförande för Sveriges Domareförbund, på Svenska Dagbladets .
Brott • Publicerad 2 februari 2022
Ökad belastning på domstolarna kräver stärkt finansiering för domstolarna, enligt Hanna Werth, ordförande för Sveriges Domareförbund. Arkivbild.
Ökad belastning på domstolarna kräver stärkt finansiering för domstolarna, enligt Hanna Werth, ordförande för Sveriges Domareförbund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Det är uppenbart att belastningen på domstolarna kommer att öka i takt med att det finns fler poliser och åklagare", skriver Werth, som efterfrågar en mer långsiktig och stabil finansiering av domstolarna, utan plötsliga neddragningar.

"Förutsättningarna för en rättssäker process med ett avgörande inom rimlig tid skulle då stärkas", skriver hon i en debattartikel.

Annons

Under senare år har tilldelningen av medel till domstolarna varit ryckig och oförutsebar, enligt Werth. Som exempel nämner hon att förvaltningsrätten i Malmö fick ett minskat anslag under 2020 och att migrationsdomstolarna fått minskade anslag i höstas, vilket lett till att färre notarietjänster har tillsats.

Hon lyfter också Halland som ett exempel på ett län där åklagartjänsterna ökat markant de senaste åren. Samtidigt har de två domstolarna – Halmstads och Varbergs tingsrätter – ökat med en halv domartjänst per domstol, enligt Werth.

"Det säger sig självt att en stor ökning av åklagarna i länet har genererat och även fortsättningsvis kommer att generera många fler nya mål till tingsrätterna än vad tillskottet på domarsidan kan hantera", skriver hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons