Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dömda för uppvigling för barnbok om lamm

Hongkong • Publicerad 7 september 2022
Polis i Hongkong stoppar journalister för att kontroll inför regionalt regeringsbyte i somras. Arkivbild.
Polis i Hongkong stoppar journalister för att kontroll inför regionalt regeringsbyte i somras. Arkivbild.Foto: Harry Long/AP/TT

Fem personer har fällts för uppvigling sedan de publicerat en satir i barnboksformat om det demokratiska läget i Hongkong.

I de allegoriska skrifterna beskrivs en by där invånarna är lamm som försvarar demokratin mot angripande vargar.

Annons

De ansvariga, som har knytningar till en fackförening för talpedagoger, döms enligt tidigare koloniala lagar om uppvigling som kombineras med nya kinesiska säkerhetslagar.

"Barn kan vilseledas att tro att regeringen (i Peking) kommer till Hongkong med ont uppsåt att ta ifrån dem deras hem och förstöra deras lyckliga liv" skrev domaren – som utnämnts av regeringen i Peking – i sin dom.

Straffet kan, enligt den tidigare brittiska koloniallagen, bli upp till två års fängelse.

Domen på onsdagen kom samtidigt som besked om att ordföranden i Hongkongs journalistfackförbund, Ronson Chan, gripits av polis. Anledning sades vara motstånd mot polis och förargelseväckande beteende.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons