Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Domstol: Fel av polisen att neka Paludan

Det var fel av polisen att neka högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd för en sammankomst i Borås den 29 april, anser förvaltningsrätten.
Däremot får polisen rätt för att ha sagt nej till sammankomster i Göteborgsförorterna Hjällbo och Angered i februari.
Brott • Publicerad 6 maj 2022
Rasmus Paludan var på plats i Stockholm på 1 maj. Arkivbild.
Rasmus Paludan var på plats i Stockholm på 1 maj. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Rasmus Paludan har den senaste tiden sökt tillstånd för att manifestera på ett stort antal platser i Sverige. Under påskhelgen blev det upplopp i flera orter till följd av hans planerade koranbränningar.

Även inför valborgshelgen hade Paludan sökt tillstånd på flera orter, men fick nej bland annat för en planerat manifestation i Borås den 29 april.

Annons

Polisen avslog hans ansökan med hänvisning till bland annat en hot- och riskbedömning som gjorts. Enligt förvaltningsrätten var polisens skäl att avslå Paludans ansökan dock inte tillräckliga.

"De omständigheter som Polismyndigheten har anfört för dess beslut är visserligen allvarliga, men utgör enligt förvaltningsrätten inte sådana exceptionella förhållanden som innebär att det förelåg skäl för att helt vägra det sökta tillståndet på denna grund", skriver rätten i ett pressmeddelande.

När det gäller två tidigare ansökningar, i Hjällbo centrum och på Angereds torg den 26 februari, ger domstolen dock polisen rätt.

Polisens avslag motiverades med att de båda platserna som Paludan ansökt om var olämpliga, vilket förvaltningsrätten inte ifrågasätter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons