Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Drottningens bild kommer att dröja kvar

Även om drottning Elizabeth inte längre finns är hon närvarande överallt i Storbritannien och på många håll i Samväldet. Och det tar tid innan hon kan ersättas med efterträdaren, skriver .
Storbritannien • Publicerad 9 september 2022
Drottning Elizabeth kommer troligen finnas kvar på mynt och sedlar under lång tid framöver. Arkivbild.
Drottning Elizabeth kommer troligen finnas kvar på mynt och sedlar under lång tid framöver. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT
En brevlåda med drottningens monogram – E II R, som står för Elizabeth II Regina, latin för drottning Elizabeth II. Arkivbild.
En brevlåda med drottningens monogram – E II R, som står för Elizabeth II Regina, latin för drottning Elizabeth II. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den kanske enklaste förändringen är att britternas nationalsång från och med nu skrivs om. Strofen "God save our gracious queen" byts till "God save our gracious king".

Nationalsången har använts sedan 1745 och texten har ändrat flera gånger sedan dess. Ursprungligen sjöng man "God save great George our king" och sedan dess har man både haft kungar och drottningar på tronen.

På många valutor

Annons

Något som kommer att ta längre tid att byta ut är frimärken, sedlar och mynt med Elizabeths porträtt.

Enligt The Guardian finns det 4,5 miljarder pundsedlar i omlopp med drottningens ansikte på, värda sammanlagt 80 miljarder pund. Att ersätta dem med sedlar med den nya monarken kommer sannolikt att ta minst två år.

När drottningen tillträdde tronen 1952 fanns inte monarken porträtterade alls på sedlarna i Storbritannien. Det förändrades 1960 då Elizabeth II började dyka upp på enpundssedlar.

Förutom de brittiska pengarna finns drottningens porträtt på sedlar och mynt i bland annat Kanada, Nya Zeeland och Australien, liksom flera karibiska öar.

"Nuvarande sedlar med bilden av Hennes Majestät Drottningen kommer att fortsätta att vara lagligt betalningsmedel. Ett ytterligare tillkännagivande om befintliga Bank of England-sedlar kommer att göras när sorgeperioden är över", säger den brittiska centralbanken i ett uttalande. Liknande besked har kommit från de andra länder som har Elizabeth på sin valuta.

Brevlådorna blir kvar

Brittiska posten har monarkens monogram inpräntat på många av sina brevlådor. De kommer troligtvis inte att bytas ut. Faktum är att det finns brevlådor med kung Georges monogram kvar på flera håll i landet – över 70 år efter hans död.

Frimärken kommer däremot successivt att bytas ut med nya med porträtt av kung Charles III.

Den brittiske monarken är statsöverhuvud i 14 länder i Samväldet förutom Storbritannien. I flera av dessa länder benämns statsöverhuvudet som "drottningen" i konstitutionen och då måste tillägg göras för att kung Charles officiellt ska ses som statschef. I Kanada, Australien och Nya Zeeland blir efterträdaren däremot automatiskt regent.

Regentskiftet spås också på flera håll i Samväldet blåsa liv i rörelser som vill att man frigör sig från den brittiska monarkin.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons