Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dyr el dämpar förväntningarna på bomarknaden

Från stor optimism till djup pessimism – så har bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna utvecklat sig sedan årsskiftet. Åtta av tio tror dessutom att höjda elpriser kommer att bidra till ytterligare prisfall.
Ekonomi • Publicerad 8 september 2022
De mörka molnen tornar upp sig på bostadsmarknaden. Allt fler tror på fallande priser. Arkivbild.
De mörka molnen tornar upp sig på bostadsmarknaden. Allt fler tror på fallande priser. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Arkivbild.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

SBAB har i en Sifo-undersökning frågat drygt 1 100 bostadsägare vad de tror om bostadsprisernas utveckling framöver. 45 procent tror att priserna kommer att falla, jämfört med 23 procent föregående kvartal. Bland de som svarat att de tror att priserna kommer att sjunka, svarar hela 87 procent att det beror på stigande räntor.

– Vi har en hög inflation och räntorna är på väg upp, det har hushållen börjat ta till sig nu och vi ser ett ganska rejält prisfall på både lägenheter och hus, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB till TT.

Annons

Och det finns fler orosmoln på bostadsmarknaden. Rekordhöga elpriser, inte minst i södra Sverige, spär på pessimismen.

– De höga energipriserna har snart seglat upp som ett större problem för småhusmarknaden än stigande bostadsräntor. Drygt åtta av tio svarar att de tror att detta kan bidra till fallande bostadspriser, säger Robert Boije.

Stort utbud

Utbudet på bostadsmarknaden är stort för närvarande, speciellt i västra Götaland och i Stockholmsområdet, men statistik visar att köpare och säljare inte riktigt har hittat varandra på den "nya" marknaden.

– Jag skulle inte gå så långt som att säga att folk säljer i panik, men många försöker undkomma ytterligare prisfall. Det som är märkligt i sammanhanget är att medelutropspriset, det vill säga vad man som säljare begär, har gått upp kraftigt samtidigt som andelen prissänkta objekt har ökat. Det är uppenbart att säljarna tror att de kan få ut mer än de faktiskt får i slutändan, säger Robert Boije.

Valfläsk

Hur det förestående valet kommer att påverka bostadspriserna återstår att se. Från samtliga partier har det kommit förslag på hur hushållen ska kompenseras både för stigande räntor och höjda elpriser.

– Det är uppenbart att politikerna noterat problemen. När det gäller ränteuppgången har flera varit ute och pratat om lättnader i amorteringskraven och i princip alla partier har kommit med olika förslag när det gäller de stigande elpriserna, säger Robert Boije.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons