Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dystert val för Feministiskt initiativ

För åtta år sedan var Feministiskt initiativ inte långt ifrån att ta sig in i riksdagen.
Nu tappar partiet i stället sina mandat i alla utom tre av landets kommuner.
Politik • Publicerad 13 september 2022
Feministiskt initiativ backade stort i årets val. Arkivbild.
Feministiskt initiativ backade stort i årets val. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blev inga nya partier i riksdagen den här gången heller. Däremot har flera rikstäckande partier haft framgångar i de kommunala valen.

Det gäller dock inte Feministiskt initiativ (Fi).

Annons

Partiet har under den senaste mandatperioden funnits representerat i 13 kommuner, men tvingas nu bland annat lämna kommunfullmäktige i Stockholm efter åtta år.

Inte heller i exempelvis Göteborg, Lund och Uppsala lyckades Fi behålla sina mandat.

– På det stora hela handlar det förstås om högervridningen, de nationalistiska vindarna som blåser i Sverige. Det vi står för är något helt annat, men det hamnar lite i skymundan, säger partisekreteraren Luis Lineo till TT.

I riksdagsvalet 2014 fick Fi 3,12 procent av rösterna. Redan förra valet blev dock en besvikelse och nu har siffrorna av allt att döma dalat ytterligare.

Ett för Schyman

Det finns dock tre lysande undantag där Fi till och med ökat något, poängterar Luis Lineo: Gullspång (från 4,08 till preliminärt 4,3 procent), Kiruna (3,53 till 3,6) och Strömstad (3,38 till 4,5).

– Vi måste titta mer på våra siffror. Men vi får gå till våra ljusglimtar i de här tre kommunerna. Det är dit vi ska gå och titta på vad som funkat lokalt, säger Luis Lineo.

I Simrishamn var Gudrun Schyman en av tre Fi-politiker som valdes in för fyra år sedan. Även där tappar Fi nu sina mandat, sedan den förra vänsterledaren lämnat partiet till förmån för Klimatalliansen. I stället tar Schymans nya parti, Klimatinitiativ Simrishamn, ett mandat.

Landsbygdspartiet oberoende har haft stora framgångar i Nora (14,3 procent) och Valdemarsvik (13,3) och ligger trots ett tapp kvar över tio procent av rösterna även i Svenljunga (10,9). Partiet får dessutom minst ett mandat även i flera andra kommuner.

Nyans, som fått en hel del uppmärksamhet under valspurten, ser däremot ut att precis missa ett mandat i kommunfullmäktige i Malmö.

Hagfors sticker ut

Medborgerlig samling lyckades inte heller detta val ta någon riksdagsplats. Däremot dubblar partiet sina kommunala mandat i Laholm från två till fyra, efter att ha fått preliminärt 9,4 procent av rösterna i kommunen. Partiet ser ut att få mandat även i bland annat Höör och Karlshamn.

Annons

Bland de renodlat lokala partierna sticker Oberoende Realister ut.

Partiet blev redan i förra valet det största i värmländska Hagfors och har nu ökat ytterligare – till 42,1 procent av rösterna.

– Vi vet hur det varit förut med olika partier som blommat upp och sedan faller tillbaka. Men här går vi framåt, säger partiledaren Jens Fischer till SVT Nyheter Värmland.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons