Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ecowas: Plan klar för ingripande i Niger

Västafrikanska länder har en plan klar för ett möjligt militärt ingripande i Niger, säger samarbetsorganisationen Ecowas. Nigers kuppmakare verkar förbereda sig på väpnad konfrontation med omvärlden.
Niger • Publicerad 4 augusti 2023
De länder som är medlemmar i Ecowas, Västafrikas ekonomiska gemenskap.
De länder som är medlemmar i Ecowas, Västafrikas ekonomiska gemenskap.Foto: Anders Humlebo
Västafrikanska ledare vid ett toppmöte i Abuja om Nigerkrisen häromdagen.
Västafrikanska ledare vid ett toppmöte i Abuja om Nigerkrisen häromdagen.Foto: Chinedu Asadu/AP/TT

På söndag löper den tidsfrist ut som Ecowas, Västafrikas ekonomiska samarbetsorganisation, har gett juntan i Niger för att återupprätta civilt styre.

Utsända medlare från Ecowas stoppades på torsdagen innan de hann åka in i huvudstaden Niamey, enligt en källa. Beskedet var att kuppledaren Abdourahmane Tchiani inte tänkte träffa dem. Medlarna fick av allt att döma resa hem tomhänta, även om Tidningen Le Sahel i Niger rapporterar att delegationen från Ecowas hade träffat representanter för juntan på flygplatsen och att de diskuterat "förslag till lösning på krisen".

Redo för ingripande

Annons

Samtidigt har militärledare från Ecowas träffats i Abuja i Nigeria för att diskutera krisen i Niger. På fredagen säger Ecowas-kommissionären Abdel-Fatau Musah att det finns en färdig plan för ett eventuellt militärt ingripande, bland annat hur och när styrkor ska sättas in.

– Vi vill låta diplomati arbeta, och vi vill framföra ett tydligt budskap om att de får alla möjligheter att ställa till rätta vad de har åstadkommit, tillägger han samtidigt med syftning på juntan i Niger.

Militärerna som har tagit makten i Niger har svurit att svara omedelbart på varje militärt ingripande.

Samtidigt som Ecowas inte har uteslutit ett militärt ingripande har två av medlemsländerna, Mali och Burkina Faso, i ett gemensamt uttalande sagt att varje militärt ingripande mot Niger kommer att betraktas som en krigsförklaring mot dem själva.

Säger upp militäravtal

Juntan i Niger, som tog makten den 26 juli, har sparkat sina ambassadörer i bland annat kolonialmakten Frankrike samt USA och Nigeria. Den har även sagt upp militäravtal med Frankrike och Nigeria.

Frankrike meddelar på fredagen att landet inte godtar juntans besked att militäravtal inte längre gäller. Ett sådant beslut kan bara fattas av landets legitima regering, heter det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Paris.

Nigers ambassadör i Frankrike Aichatou Boulama Kane vägrar samtidigt att lyda kuppmakarnas order och lämna sin post.

Frankrike har en militär styrka på 1 500 man i Niger, medan USA har 1 200 militärer i landet. Båda länderna har sett det som ett viktigt fotfäste i regionen, där Ryssland annars gör framstötar i form av privatarmén Wagner.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons