Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter drottningens död – det här händer nu

Sedan länge finns en detaljerad plan för tiden efter drottning Elizabeths död.
Det här kommer att hända de kommande tio dagarna – dag för dag.
Storbritannien • Publicerad 9 september 2022
Drottning Elizabeths begravning är planerad in i minsta detalj enligt protokollet "Operation London Bridge". Bilden, en av de sista som togs på regenten, är från i tisdags.
Drottning Elizabeths begravning är planerad in i minsta detalj enligt protokollet "Operation London Bridge". Bilden, en av de sista som togs på regenten, är från i tisdags.Foto: Jane Barlow/AP/TT
Salut med 96 skott avfyrad från Edinburgh.
Salut med 96 skott avfyrad från Edinburgh.Foto: Jane Barlow/AP/TT
Människor lägger blommor utanför Buckingham Palace i London med anledning av drottning Elizabeth bortgång.
Människor lägger blommor utanför Buckingham Palace i London med anledning av drottning Elizabeth bortgång.Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Johan Hallnäs/TT

Den brittiska monarken avled under torsdagen vid 96 års ålder på slottet Balmoral i Skottland.

Enligt flera medier förs hennes kropp till Edinburgh på fredagen, där olika ceremonier hålls innan kistan förs vidare till London. De kommande dagarna är planerade in i minsta detalj enligt ett särskilt protokoll, "Operation London Bridge", som läckte ut till pressen förra året.

Annons

De kungliga residensen flaggar på halv stång fram till sju dagar efter drottningens gravsättning.

+ Dag 1 (fredag 9 september)

Parlamentet samlas för att framföra sina kondoleanser.

Salut med 96 skott, ett för varje levnadsår, sköts för att hedra drottningen. Saluten avfyrades i Hyde Park, Tower of London och från vissa militära platser runt om i landet.

Under sen eftermiddag höll kung Charles audiens med premiärminister Liz Truss.

Kung Charles III håller ett tal till nationen klockan 18 brittisk tid (klockan 19 svensk tid).

Samtidigt hålls en minneshögtid i Sankt Paulskatedralen i centrala London, inledd klockan 18.45 svensk tid. Bland läser premiärminister Liz Truss ur Romarbrevets 14:e kapitel.

+ Dag 2 (lördag 10 september)

Kung Charles tillkännages som tronföljare vid ett möte på St James's Palace klockan 10 (klockan 11 svensk tid). Tillkännagivandet görs av ett speciellt råd, "The Accession Council" (ungefär rådet för trontillträdande), som bland annat består av premiärministern och äldre parlamentsledamöter. Rådet har runt 700 medlemmar, men bara omkring 200 kommer att kunna närvara, rapporterar Sky News.

När rådet utsett Charles till kung läser man upp en deklaration från en balkong vid palatset.

Annons

Två saluter skjuts, en med 41 skott, en med 62.

Kungen kommer sedan att möta en lång rad digniteter, bland dem premiärministern och ärkebiskopen av Canterbury, enligt BBC.

+ Dag 3 (söndag 11 september)

Kung Charles mottar kondoleanser i Westminster Hall. Han kommer sedan att åka ut på en landsomfattande resa med start i det skotska parlamentet.

+ Dag 4 (måndag 12 september)

Kung Charles anländer till Nordirland, där han ska ta emot kondoleanser i Hillsborough Castle. Han deltar sedan i en gudstjänst i St Anne's Cathedral i Belfast.

Generalrepetition av kortegen med drottningens kista från Buckingham Palace till Palace of Westminster.

+ Dag 5 (tisdag 13 september)

Drottning Elizabeths kista väntas flygas till London och Buckingham Palace.

Kistan förs sedan i en kortege från Buckingham Palace via Londons gator till Palace of Westminster. En gudstjänst hålls i Westminster Hall när kistan anländer.

Annons

+ Dag 6 till 9 (onsdag 14 september–lördag 17 september)

Drottningens kista placeras på ett upphöjt underlag, en så kallad katafalk, i mitten av Westminster Hall under tre dagar. Westminster Hall är öppet för allmänheten 23 timmar per dygn under denna tid.

Generalrepetition av själva begravningsprocessionen äger rum.

Förberedelser för mottagande av gäster samt säkerhetsarrangemang planeras.

+ Dag 7 (torsdag 15 september)

Kung Charles kommer till Wales där han tar emot kondoleanser i parlamentet. Därefter deltar han i en gudstjänst i Liandaff Cathedral i Cardiff.

+ Dag 11 (måndag 19 september)

Drottningen begravs vid en statsbegravning i Westminster Abbey, som väntas hållas på måndag den 19 september (datum ännu ej bekräftat). Samtidigt hålls två tysta minuter i Storbritannien.

En ceremoni hålls i George's Chapel i Windsor Castle. Drottningen begravs i slottets kapell King George VI Memorial bredvid sin make prins Philip, som dog i fjol.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons