Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter fabriksplanen: "Står inför ett krisläge"

Ekonomi • Publicerad 6 februari 2022
I veckan kom beskedet om att Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik läggs i Göteborg.
I veckan kom beskedet om att Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik läggs i Göteborg.Foto: Volvo Cars

Det kommunalt ägda bolaget Göteborg Energi var en av dem som jublade när beskedet kom om att Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik läggs i Göteborg. Himlen är däremot inte helt molnfri.

– Min signal är att vi står inför ett krisläge där Göteborg redan runt 2025 kan slå i kapacitetstaket för elnätet. Då är risken stor att vi tvingas säga nej till de nya stora elintensiva investeringar som vi vet finns på gång, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi till DI.

Annons

Göteborg Energi larmar om att elnätskapaciteten i Göteborg måste byggas ut kraftigt, annars kommer omställningen av transportsektorn och industrin bli omöjlig att genomföra.

Storföretagen i regionen som bland annat väntas behöva en växande mängd el i sin omställning är bland annat Volvo Cars, AB Volvo och rederiet Stena Line som har planer på eldrivna färjor. Även Göteborgs Hamn räknar med ökat elbehov och drivmedelsföretagen Preems och St1:s i sin övergång till förnybara drivmedel.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons