Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Egyptisk aktivist döms till tre års fängelse

Egypten • Publicerad 18 juli 2023
Patrick Zaki dömdes på tisdagen till 3 års fängelse, enligt människorättsorganisationen EIPR.
Patrick Zaki dömdes på tisdagen till 3 års fängelse, enligt människorättsorganisationen EIPR.Foto: Egyptiskt initiativ för personliga rättigheter/AP/TT

Den egyptiske forskarstudenten Patrick Zaki har dömts till tre års fängelse, uppger en egyptisk människorättsorganisation.

Enligt Hossam Bahgat på människorättsorganisationen Egyptiskt initiativ för personliga rättigheter (EIPR) greps Zaki på tisdagen efter att en domstol i Mansoura dömde honom till tre års fängelse.

Annons

Patrick Zaki greps första gången i Kairo i februari 2020 och satt häktad i 22 månader, misstänkt för bland annat uppvigling och spridandet av desinformation. Zaki var fram till sitt gripande 2020 utbytesstudent i italiensk Bologna, där han läste en master i genusstudier. Hans öde har fått stor uppmärksamhet i Italien.

Enligt Bahgat dömdes Zaki för att ha "spridit falska nyheter" och domen går inte att överklaga. Zaki ska ha skrivit en artikel om diskriminering av koptiska kristna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons