Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kursras för Twitter sedan Musk pausat köp

Twitter-aktien rasar sedan Elon Musk sagt att han pausat uppköpsprocessen av det sociala nätverket.
Musk förklarar pausen med att han vill avvakta en kartläggning av andelen spam- och fejkkonton på Twitter.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2022
Elon Musk pausar sitt köp av Twitter. Arkivbild.
Elon Musk pausar sitt köp av Twitter. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Twitters aktie tappade omedelbart en femtedel av sitt värde i förhandeln på Wall Street efter det att Elon Musk i ett inlägg på just Twitter meddelat att han tillfälligt pausat affären, i vilken det sociala nätverket värderas till 44 miljarder dollar (cirka 450 miljarder kronor).

Aktien i elbilstillverkaren Tesla, med Musk som grundare och storägare, lyfte samtidigt med 5 procent.

Vill bekämpa spamkonton

Annons

Enligt tidigare uppgifter från Twitter ska andelen spam- och fejkkonton under årets första kvartal ha stått för mindre än 5 procent av de dagliga Twitteranvändarna.

Musk förklarade när han presenterade sitt bud på Twitter i april att han vill bekämpa spamkonton och hitta en mekanism som gör att det går att säkra att en verklig person finns bakom varje Twitterkonto. Han vill även göra Twitters så kallade algoritmer, som styr trafiken, tillgängliga för externa aktörer.

Så kallade bots – som automatisk skickar ut meddelanden – är för närvarande tillåtna på Twitter. Däremot tillåter Twitter inte spam-robotar.

Tvivel sprider sig

Beskedet om att Musk pausar Twitteraffären kommer sedan tvivlet på marknaden om att Musk ska kunna ro hem affären tilltagit. Detta trots att en rad investerare enligt Musk ska ha backat upp affären med 7,1 miljarder dollar – bland annat Oracle-grundaren Larry Ellison, riskkapitalbolaget Sequoia Capital, den statliga investeringsfonden Qatar Holding, den saudiske prinsen Alwaleed bin Talal och den kinesiska kryptobörsen Binance.

Musk ska enligt sin plan hosta upp nästan hälften av köpeskillingen ur egen ficka. Därtill vill han finansiera en del av Twitterköpet med ett mångmiljardlån med Tesla-aktier som säkerhet – en aktie som tappat över en fjärdedel av sitt värde på en månad.

Musk har sedan han presenterat sitt bud på Twitter flaggat för att han skulle hälsa USA:s före detta president Donald Trump välkommen tillbaka på Twitter, som stängdes av i samband med stormningen av kongressen i Washington den 6 januari i fjol.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons