Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Emilia svarar gärna på frågor om sin cancer

Emilia Marcolin från Ronneby var mitt uppe i studierna till förskollärare när hon plötsligt blev sjuk.
Det hon först trodde var en vanlig influensa visade sig senare vara cancer.
Nu berättar hon öppet i sociala medier om kampen mot sjukdomen.
Blekinge • Publicerad 31 oktober 2019
Som en följd av att Emilia Marcolin fått cellgifter har hon tappat sitt hår och bär nu peruk.
Som en följd av att Emilia Marcolin fått cellgifter har hon tappat sitt hår och bär nu peruk.Foto: Privat

32-åriga Emilia Marcolin är uppvuxen i Ronneby men har de senaste sex åren bott i Lund och hon studerar till förskollärare på högskolan i Kristianstad.

Ungefär vid nyår blev Emilia sjuk och hon trodde att hon hade fått influensan. Hon blev också bra ett tag innan hon blev sjuk igen. Då fick hon hosta som höll i sig länge.

Annons

– Men det är ju vanligt att man är sjuk vid den tiden på året så jag tyckte först inte att det var något konstigt. Men så blev det bara värre och värre. När de tog sänkan på mig på vårdcentralen såg de att det var något som inte stämde.

Man trodde att Emilia hade fått lunginflammation och gav henne en antibiotikakur. När den inte hjälpte fick hon en ny.

Foto: Privat
Foto: Privat

Till slut blev hon skickad på röntgen i Malmö och där upptäckte man en förändring på lungorna. En dag blev hon uppringd från diagnostiskt centrum som ville utreda vad det var hon hade drabbats av.

– När jag googlade såg jag att de gör utredningar vid misstänkt cancer eller andra allvarliga sjukdomar.

Och snart fick Emilia också beskedet att hon troligtvis hade Hodgkins lymfom, en typ av cancer som uppstår i lymfvävnaden. Något som också P4 Blekinge har uppmärksammat.

– Då fick jag göra en bronkoskopi och föra ner slangar i halsen för att ta tester i lymfkörtlarna. Men vävnaden var för hård, vilket är ett tecken på att jag hade varit sjuk länge. Så då fick de operera ut en hel körtel.

Eftersom det finns risk att fertiliteten påverkas negativt när man får cellgifter ville man vara förberedda och erbjöd Emilia IVF-behandling så att hon kunde plocka ut ägg och frysa ner om hon i framtiden skulle vilja ha barn.

– Det gick så snabbt. I vanliga fall är det en ganska lång process men vi åkte därifrån med sprutor och allting redan efter det första mötet, berättar Emilia.

Fakta

Här kan du följa Emilia på sociala medier:

Emilia heter Emmi Marcolin på Facebook. På Instagram kallar hon sig Yemimarc.

Det slutliga cancerbeskedet fick hon när hon var hemma i Ronneby hos sin familj.

– Vi var ute och körde vid Gö och Millegarne när de ringde och berättade att det var Hodgins lymfom jag hade drabbats av.

Annons

Hur kändes det när du fick beskedet?

– Jag är förvånad över hur lugn jag ändå var. Min mamma blev nog mer upprörd än jag själv där och då. Jag tror att jag fortfarande inte riktigt har fattat själv vad som händer. Jag är i den processen fortfarande. Jag vet inte om det kanske kommer ikapp mig i efterhand.

Emilia har blivit rådd av läkarna att inte själv söka information om sjukdomen då det finns så mycket felaktig information på internet. Men hon vet att det är en cancerform med hög chans att överleva.

Sedan i maj har Emilia fått cytostatika en gång varannan vecka. Det är vanligt att man blir illamående av gifterna men Emilia säger att hon mest har blivit trött. Otroligt nog har hon ändå kunnat fortsätta sina studier och lämnade bara härom veckan in sitt examensarbete.

– Jag var ju ledig från studierna i somras, annars vet jag inte om det hade funkat. Egentligen skulle jag ha tagit min examen nu vid jul men eftersom jag inte kommer kunna göra min sista praktik ute på en förskola när jag är så infektionskänslig efter behandlingarna så blir det lite fördröjt.

Tyvärr har cellgifterna också gjort att det tillstött komplikationer.

– Man får ju olika cytostatika beroende på cancerform och jag fick till en början fyra olika mediciner. Men en av dem tas bort efter ett tag eftersom den kan ge biverkningar på lungorna. Tyvärr hade den redan hunnit påverka mig. Jag fick en svamp på lungorna som heter pneumocystis och det är allvarligt. Jag har fått äta stark antibiotika och mycket kortison så nu ska det vara borta. Men det gjorde att jag fick skjuta upp en behandling.

Tidigare har Emilia dessutom haft problem med slangen som cellgifterna förs in i kroppen genom.

– I början hade jag en slang inopererad som gick in i ett kärl i armen och ut i bröstkorgen vid hjärtat. En del av slangen hänger då utanför kroppen och man måste vara noga med att allt är helt förslutet mellan behandlingarna. Jag tålde inte plåstren och fick stora sår på armen och en gång släppte plåstret när jag duschade så att det kom in vatten vid instickstället, där slangen går in i kroppen. Då var jag nära att få blodförgiftning så de fick dra ut slangen och operera in en ny i den andra armen.

Nu har Emilia istället en dosa under huden som kallas kallas port-a-cath. En nål sticks in i dosan, cellgifter sprutas in och från dosan går sedan en slang vidare mot hjärtat. Men snart är Emilia klar med sina behandlingar, vilka har gett önskad effekt.

Annons

Hur känns det?

– Bara för att man är färdigbehandlad så blir man inte friskförklarad. Det kommer att vara en lång tid med uppföljningar för att se att cancern inte kommer tillbaka. Jag tror också att det tar lång tid att återhämta sig efter något sånt här. Det har varit så mycket det senaste halvåret med allt, men nu känner jag att jag nog skulle behöva prata med någon och har fått tid till en kurator. Men jag ser ändå ljust på framtiden och det är skönt att snart vara färdigbehandlad.

Fakta

Frågor som Emilia har fått på sociala medier:

Hur är man ett bra stöd som anhörig?

– För mig är en öppen dialog jätteviktig, att man kan säga när man inte orkar ses till exempel, utan att känna att man sviker någon. Skicka många meddelanden och hälsningar via exempelvis sms. Det betyder jättemycket, ha dock inte krav på att den som är sjuk ska svara varje gång. Peppa mycket och undvik att ge "goda" råd som den som är sjuk kanske inte kan eller vill följa. Det skuldbelägger och stjälper mer än hjälper! Den som är sjuk är fullt medveten om vad som är bäst för hen, och vet den inte det så vet personens läkare det.

Får man prata med någon psykolog under behandlingen?

– Det får man absolut, om man själv vill. Man säger till sin läkare eller ansvariga sjuksköterska om man känner att man vill prata med någon och då skriver de en remiss till cancerrehabiliteringen och där får man berätta vad man vill ha hjälp med eller prata om. Så får man efter det antingen prata med exempelvis kurator eller psykolog beroende på ens behov.

Hur kändes det när du väntade på beskedet?

– För mig var det viktigt att ha människor runt mig hela tiden under den perioden. När min sambo jobbade var jag hemma hos mina föräldrar och familj i Blekinge. Vi såg till att göra mycket som fick oss att skingra tankarna. Vi tittade även på mycket film och klipp på Youtube som fick oss att skratta mycket och ofta. Men jag tänkte på att jag eventuellt hade cancer hela tiden. Det fanns där liksom närvarande hela tiden, ställde in mig på det också tror jag, jag kände det lite på mig.

Till en början skrev Emilia inget om sin sjukdom på sociala medier.

– Men sedan kände jag att jag behövde prata om det och att skriva på sociala medier blev ett sätt för mig att bearbeta vad jag gick igenom. Kanske kan jag också hjälpa någon annan i samma situation.

Vid flera tillfällen har Emilia efterlyst frågor. Hon svarar gärna på vilka frågor som helst som rör hennes cancersjukdom. Att svara på frågorna ger henne också någonting meningsfullt att göra under tiden hon får cytostatikabehandling.

– Nu börjar jag också att få frågor från personer som jag inte känner.

– En annan fördel med att dela med mig på sociala medier är att jag själv kan gå tillbaka och titta och lyssna och minnas hur det var vid olika perioder.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons