Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En gripen för explosion i Linköping

En person har gripits misstänkt för inblandning i den massiva explosionen i ett flerfamiljshus i Linköping. Misstanken gäller allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Brott • Publicerad 26 september 2023
Den kraftiga explosionen i ett bostadshus sprängde bort trapphusets yttervägg.
Den kraftiga explosionen i ett bostadshus sprängde bort trapphusets yttervägg.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Personen greps under tisdagskvällen.

"Förhör kommer nu hållas med den gripne och därefter kommer åklagare ta ställning till om det finns skäl för att anhålla personen", skriver polisen på sin hemsida.

Annons

I övrigt vill polisen inte ge några närmare uppgifter om den misstänkte, så som kön och ålder.

Larmet om den kraftiga detonationen i stadsdelen Ekholmen kom vid sextiden på tisdagsmorgonen. Två kvinnor i 25-årsåldern skadades lindrigt.

Omfattande skador

Byggnaden har fått omfattande skador och fasaden har sprängts bort. Polisen har gjort en teknisk undersökning av byggnadens exteriör. Insidan bedöms än så länge vara för riskfylld att beträda.

– Invändigt finns det fortfarande en rasrisk, och skadorna är omfattande. Det är helt enkelt farligt gå in i det drabbade partiet av huset, och en inre undersökning är därför svår att genomföra just nu, säger Marcus Anefur, presstalesperson vid polisen.

Enligt uppgifter till Ekot i Sveriges Radio har sprängningen kopplingar till pågående interna konflikter inom det kriminella nätverket Foxtrot.

"I chock"

Boende i området säger till Corren att de fortfarande är i chock efter explosionen.

– Först var det skjutningen för några år sedan. Nu det här. Jag fattade ingenting när det smällde. Det var en kraftig smäll. Vi var vakna för att min man skulle upp till vårdcentralen, säger Linda som står utanför avspärrningarna med sin granne Carina.

– Man blir chockad och undrar om man ska bo kvar. Det har hänt så mycket nu och det är jätteobehagligt. Det här är inte okej någonstans, säger Carina.

Totalt har 38 personer fått lämna sina hem till följd av explosionen, enligt polisen.

– Den tolkning jag kan göra just nu är att en del kommer kunna återvända till huset, men två av byggnadens tre portar kommer fortsatt inte att kunna beträdas, säger Marcus Anefur.

De boende har hänvisats till en kyrka för stöd och som tillfällig uppehållsplats.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons