Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Enkät: Var tredje tysk man okej med kvinnovåld

En tredjedel av tyska män upp till 35 års ålder anser det acceptabelt att bruka våld mot kvinnor. Detta enligt en enkätundersökning från barnrättsorganisationen Plan International Tyskland.
Tyskland • Publicerad 11 juni 2023
En tredjedel av de tillfrågade männen mellan 18 och 35 år i en tysk enkätundersökning ansåg det acceptabelt att bruka våld mot sin kvinnliga partner. Arkivbild.
En tredjedel av de tillfrågade männen mellan 18 och 35 år i en tysk enkätundersökning ansåg det acceptabelt att bruka våld mot sin kvinnliga partner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enkäten besvarades av 1 000 män och lika många kvinnor mellan 18 och 35 år. Resultatet visar att 33 procent av männen anser att det är okej att ta till våld mot sin kvinnliga partner. Lika många svarade att de någon gång hade gjort just detta.

Karsten Kassner, företrädare för paraplyorganisationen Bondesforum Männer som förespråkar jämställdhet mellan könen, beskriver resultaten som "chockerande".

Annons

Drygt hälften (52 procent) svarade att de ser det som sin uppgift att vara hushållets huvudsakliga försörjare, medan kvinnornas primära ansvar är att ta hand om hemmet. Nästan lika många (48 procent) uppgav att de ogillade uttryck för homosexualitet i offentligheten.

– Traditionella könsroller är fortfarande djupt rotade i människors huvuden, säger Alexandra Tschacher, talesperson för Plan International Tyskland, till Funke.

Enligt den tyska polisen utsattes över 115 000 tyska kvinnor för våld i nära relationer förra året. Året dessförinnan dödades 301 kvinnor av en partner.

Enkätundersökningen publiceras i sin helhet under måndagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons