Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Enorm majoritet för minimilön i EU

EU • Publicerad 14 september 2022
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit har nu fått godkänt i EU-parlamentet för sitt förslag om minimilöner. Arkivfoto.
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit har nu fått godkänt i EU-parlamentet för sitt förslag om minimilöner. Arkivfoto.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Svenskarna är fortsatt emot, men för övriga delar av EU-parlamentet blev det ett nästan unisont "ja" på onsdagen till de nya regler som ska garantera tillräckliga minimilöner i EU.

Den uppgörelse som nåddes mellan EU-parlamentet och medlemsländerna i somras fick nu stöd med 505 röster mot 92, samt 44 nedlagda röster.

Annons

Förslaget har i flera år fått skarp kritik från politiska partier, fack och näringsliv i Sverige och Danmark som sett det som ett hot mot de nordiska lönesättningsmodellerna. Motståndet finns också kvar, även om den kompromissuppgörelse som nåddes i somras gör att varken Sverige eller Danmark anser sig behöva genomföra några förändringar.

– Jag tycker att det är det största hotet mot svenskt självbestämmande sedan vi gick med i unionen, säger exempelvis EU-parlamentsledamoten Sara Skyttedal (KD) på en digital pressträff.

De nya reglerna väntas inom kort även bli slutligt godkända av EU:s ministerråd.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons