Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Erbjuds 100 000 för att flytta semestern

Upp till 100 000 kronor extra i lön. Det erbjuds vårdanställda i Västernorrlands region om man är beredd att flytta på sin semester.
Vårdkrisen gör att flera regioner nu tvingas höja ersättningen för att klara sommarbemanningen.
Vård • Publicerad 4 maj 2022
Bristen på vårdpersonal är akut i flera regioner runtom i landet. Arkivbild.
Bristen på vårdpersonal är akut i flera regioner runtom i landet. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Semesterperioden närmar sig och med den pusslet att försöka täcka upp bemanningen inom vården. Även om situationen är annorlunda jämfört med när pandemin bröt ut 2020 liksom 2021 är bedömningen hos många regioner att det är ett extremt utsatt läge.

Det visar en enkät som TT gjort med samtliga regioner i landet och där man fått svara på vilken ersättning som erbjuds till anställda som kan tänka sig flytta delar av eller hela sin semester.

Annons

– Det är utmanande och betydligt tuffare läge. Det finns folk som jobbat 30 år som läkare och som säger att de aldrig upplevt en situation som är så svår som den vi har i dag. Vi jobbar nu på bred front och hoppas kunna ha en klar bild nästa vecka, säger Västernorrlands regiondirektör Åsa Bellander till TT.

Stor skillnad

Just Västernorrland erbjuder nu den högsta ersättningen i landet och det är stor skillnad jämfört med 2021 då avsikten var att ingen anställd skulle "sälja" sin semester. En sjuksköterska som i år är beredd att flytta hela sin semester kan räkna med ett påslag på 100 000 kronor i lönekuvertet.

Situationen i regionen är också så pass ansträngd att man i förra veckan fick gå upp i stabsläge. Det står redan klart att viss vård kommer att få skjutas upp i sommar för att kunna täcka upp för andra behov. Västernorrland har också tagit emot ett vitesföreläggande på 15 miljoner kronor från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Jag utesluter inte att vi kommer att behöva gå upp i förstärkningsläge, helt enkelt för att situationen är så pass allvarlig, påpekar Åsa Bellander.

I landets största region, Stockholm, är det oförändrade nivåer jämfört med 2021, det vill säga 10 000 kronor för en flyttad vecka och 25 000 för den som flyttar tre av sina semesterveckor. HR-direktören Ulrika Sundquist, som tidigare har haft samma roll i region Norrbotten, påpekar att läget är annorlunda jämfört med landets norra delar.

– Erfarenhetsmässigt kan jag säga att det finns ett intresse att flytta en eller flera semesterveckor, sedan försöker man få en mix av vikarier och fasta medarbetare under sommarveckorna. Jag tror dock att behovet är större i norra Sverige.

Höjda ersättningar

I region Uppsala har man samtidigt beslutat att erbjuda höjda ersättningar vid extrapass. Vid viss kritisk verksamhet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder man nu dessutom 20 000 kronor per vecka – ett alternativ som inte fanns förra sommaren.

– Beslutet har precis fattats, så det är svårt att säga hur det kommer att tas emot. Men skälet och bakgrunden är den tuffa tiden med pandemin och att vi nu har öppnat flera vårdplatser. Vi står inför en extremt svår sommar, säger Anna Wadenhov, HR-chef vid Akademiska sjukhuset.

TT: Om ni märker att schemat inte går ihop, vad kan ni göra då?

– Vi måste bemanna vården, patienterna kommer att komma hit oavsett, så då får vi vidta åtgärder som att beordra in och betala övertid.

Fakta: De olika regionernas ersättningar

Skåne:

En generell förfrågan om 8 000 respektive 16 000 kronor för en respektive två veckor. Kan jämföras med 6 000 respektive 12 000 kronor förra året.

.

Västerbotten

Erbjuder en modell med procentpåslag på lönen. Medarbetare som flyttar sin beviljade semester ersätts med ordinarie timlön plus 180 procent av sin timlön i tillägg. Medarbetare som tillfrågas att avbryta beviljad semester ersätts med 280 procent av timlönen och får också en extra semesterdag.

.

Norrbotten:

14 000 kronor för att flytta semestervecka till september–november avseende de yrkesgrupper där det är brist. 900 kronor för extrapass under måndag–fredag och 1 300 kronor för helg och midsommarafton.

.

Örebro

Erbjuder 20 000 kronor per vecka för den som flyttar ledighet utanför semesterperioden (veckorna 24–34).

.

Jämtland

15 000 kronor per vecka för sjuksköterskor, 30 000 kronor gällande barnmorskor.

.

Gävleborg

Erbjuder 30 000 kronor som mest för den som tar ut högst två kalenderveckor under perioden juni–augusti. De som tar ut högst tre veckor ersätts med 15 000 kronor.

.

Dalarna

15 000 kronor per flyttad semestervecka, det vill säga samma som förra sommaren.

.

Östergötland

Den som tar ut högst 15–19 semesterdagar får 2 000 kronor per dag, som mest för fem dagar.

.

Västra Götaland

10 000 kronor per vecka, alternativt 1 800 kronor per semesterdag.

.

Gotland

12 000 kronor per flyttad vecka. Enstaka arbetspass ersätts med 1 200 kronor per pass.

.

Jönköping

Ersätter precis som förra året enligt kollektivavtalet.

.

Sörmland

För undersköterskor, 820 kronor, per fullgjort arbetspass måndag–fredag. 1 300 kronor på helger samt midsommarafton. 1 640 kronor för ett nattpass. För sjuksköterskor utgår 1 050 kronor per fullgjort arbetspass på vardagar. 1 700 kronor per fullgjort arbetspass helger och 2 100 kronor för ett nattpass.

.

Kalmar

5 000 kronor för medarbetare som kan tänka sig att dela upp semestern. Förskjuten semester ger ersättning utifrån en viss procentsats. Medarbetare med exempelvis 35 000 kronor i månadslön får 24 500 kronor extra vid två förskjutna veckor.

.

Västernorrland

25 000 kronor per flyttad semestervecka eller 5 000 kronor per flyttad semesterdag. Max 100 000 kronor.

.

Västmanland

14 000 kronor per vecka för den som flyttar maximalt två veckor, samma ersättning som förra sommaren.

.

Halland

Har ett system där anställda kan få 1,5 gånger mer per timme utöver grundlön och 2 gånger mer per timme för kvälls-, natt- eller helgpass. Kan utgå som mest under tio arbetspass. Föräldralediga erbjuds 200 kronor per utförd timme utöver grundlön. Gällande pensionärer "utgår ersättning motsvarande timlön x 0,5 utöver ordinarie lön".

.

Blekinge

Erbjuder ekonomisk ersättning till medarbetare som väljer att lägga sin semester på annan tid, ersättningen baseras på antalet dagar liknande förra året. Då innebar det 1 000 kronor per arbetspass på vardagar och 1 500 kronor på helger.

.

Uppsala

12 000 per vecka. Höjda ersättningar vid extrapass, 140 kronor per timme dag/kvällspass, 170 kronor per timme för helgpass, dag/kväll. 200 kronor per timme för nattpass. Vissa kritiska verksamheter på bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder 20 000 kronor per vecka, något som inte erbjöds förra året.

.

Värmland

Max två veckor kan flyttas där 20 000 kronor erbjuds per vecka. Förra året låg ersättningen på 15 000 kronor för första veckan och 20 000 kronor för vecka två.

.

Stockholm

10 000 kronor för en semestervecka, 20 000 kronor för två veckor, 25 000 kronor för tre och en månadslön för fyra semesterveckor.

.

Kronoberg

I stort sett samma ersättning som tidigare somrar. Det innebär rent praktiskt ett lönepåslag där man erbjuds 1,5 gånger ordinarie månadslön. En anställd som har 35 000 kronor kan alltså få 52 500 kronor extra om man förskjuter fyra veckor av sin semester.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons