Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ersättning utreds för vissa barkborreangrepp

Två myndigheter får i uppdrag att utreda eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborren även i skyddade områden.
De ska även se över om en statlig kompensation ska införas för skador som tydligt kan kopplas till spridning av granbarkborre från skyddade områden.
Skogsbruk • Publicerad 2 juli 2022
Granbarkborren orsakar skador för miljardbelopp i svenska skogar varje år. Arkivbild.
Granbarkborren orsakar skador för miljardbelopp i svenska skogar varje år. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket är bland annat att se över när statens ansvar i dagens regelverk kan uppfattas som otydligt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Verket ska också se över en möjlig modell för statlig ersättning när det "tydligt kan beläggas att en skada beror på granbarkborreangrepp som har spridit sig från ett formellt skyddat område till en intilliggande fastighet".

Annons

I uppdraget ingår även att ta fram ett förslag på hur en sådan modell för statlig kompensation skulle kunna se ut.

Inte påverka negativt

Samtidigt klargör regeringen att: "Alla skador som granbarkborren orsakar i anslutning till formellt skyddade områden beror inte på spridning från områden som staten ansvarar för."

Naturvårdsverket ska också, i samarbete med Skogsstyrelsen, se över eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborre i de skyddade områdena.

När det gäller sådan bekämpning måste dock syftet med de skyddade områdena beaktas så att de inte påverkas negativt.

"Det är viktigt att se över vilka ytterligare åtgärder som kan minska angreppen utan att skada naturvärden i formellt skyddade områden", säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i texten.

Skogsägarna positiva

Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna, välkomnar nyheten:

"Vi tycker det är positivt att regeringen har lyssnat på skogsägarna och LRF genom detta förslag. Under våren samlades även riksdagen i en majoritet för att kompensera svenska skogsägare för granbarkborreskador", säger han i en skriftlig kommentar.

"Nu hoppas vi att Naturvårdsverket föreslår åtgärder som kompenserar skogsägare som drabbas när åtgärder inte genomförs i skyddade områden", avslutar Christensson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons