Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Esbati ny ekonomisk-politisk talesperson för V

Ali Esbati tar över som ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet efter Ulla Andersson.
Esbati, som har en examen från Handelshögskolan, säger att han vill göra upp med en del dogmer på det ekonomiska området.
Politik • Publicerad 1 februari 2022
Ali Esbati är ny ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Han tar över efter Ulla Andersson som lämnar riksdagen i samband med höstens val. Arkivbild.
Ali Esbati är ny ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Han tar över efter Ulla Andersson som lämnar riksdagen i samband med höstens val. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi har en ny roll i svensk politik på många sätt, vi behöver ta ett stort ansvar för att vända den ekonomisk-politiska utvecklingen, säger Ali Esbati.

Han hävdar att Socialdemokraterna under en lång tid inte har förmått att göra det som krävs för att säkra en bättre välfärd och en ny politik för investeringar. Där ska V kliva in i en offensiv roll.

Ramverk i vägen

Annons

– Man behöver bryta med en del av de dogmer som ligger kvar sedan 1990-talet och som hindrar en välfungerande ekonomisk politik.

Det handlar bland annat om regelverk som gör det svårare att göra nödvändiga investeringar, enligt Esbati. Det finanspolitiska ramverket sätter hinder i vägen för en riktigt kraftfull, grön omställning.

Ali Esbati har suttit i riksdagen som ordinarie ledamot sedan 2014 men började sin tid och politiska karriär i Ung Vänster och Vänsterpartiet redan i mitten av 1990-talet.

Renodlad akademiker

Till skillnad från Ulla Andersson, som bland annat arbetat som barnskötare och förskollärare före tiden som heltidspolitiker, är Esbati renodlad akademiker. Han har en ekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och har också studerat ryska, matematik och filosofi.

Esbati har skrivit flera böcker, den senaste kom ut förra året och handlar om Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utöya i juli 2011 och vad Esbati upplevde då. Han var på ön för att föreläsa för de norska socialdemokraternas ungdomsförbund AUF när Breivik slog till och mördade 69 människor, de flesta lägerdeltagare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons