Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljön i fokus när Ukraina ska byggas upp

Ukraina måste återuppbyggas renare och med miljön i åtanke efter kriget.
Det säger EU-kommissionären för miljöfrågor, Virginijus Sinkevicius, inför en konferens om hur landet ska återhämta sig.
Det nya Ukraina ska bli "säkert, modernt och bekvämt", hoppas Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukraina • Publicerad 3 juli 2022
EU-kommissionären med ansvar för miljöfrågor Virginijus Sinkevicius betonar vikten av miljöfrågar när Ukraina ska byggas upp igen. Arkivbild.
EU-kommissionären med ansvar för miljöfrågor Virginijus Sinkevicius betonar vikten av miljöfrågar när Ukraina ska byggas upp igen. Arkivbild.Foto: Frederick Florin/AP/TT
En rysk raket har slagit ner i ett hus i centrala Bachmut i Donetskregionen. Bilden togs den 1 juli.
En rysk raket har slagit ner i ett hus i centrala Bachmut i Donetskregionen. Bilden togs den 1 juli.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Nästa vecka samlas representanter för ett 40-tal länder och internationella organisationer i Lugano i Schweiz för att skissa på planer för Ukrainas återuppbyggnad.

EU-kommissionären Virginijus Sinkevicius betonar inför mötet krigets konsekvenser för miljön, hur skogarna har förstörts, hur jorden och vattnet förgiftats av sprängmedel och hur marken är full av minor.

Annons

– Notan för miljöförstöringen växer varje dag och vi ser att Ryssland inte har några planer på att upphöra med sina barbariska handlingar, säger Sinkevicius.

"Skapa en ny grund"

Deltar i konferensen gör bland andra Världsbanken, EU-kommissionen, Europaparlamentet, EU-rådet, USA, Storbritannien, Japan och en lång rad EU-länder – bland annat Sverige. Ukraina skickar en hel delegation och president Volodymyr Zelenskyj deltar via länk.

I sitt dagliga tal på sociala medier säger presidenten att förberedelserna inför mötet pågår för fullt – och skänker hopp om en ljus framtid.

– Det är nödvändigt att inte bara återställa allt som ockupanterna har förstört, utan också att skapa en ny grund för livet i Ukraina: säkert, modernt, bekvämt, fritt från hinder. Det kräver enorma investeringar – miljarder i nya tekniker, de främsta metoderna, nya institutioner och självklart reformer, säger Zelenskyj.

"Unik möjlighet"

Förhoppningen är att konferensen ska lyckas rita upp en sorts "Marshallplan" för Ukraina, en referens till den amerikanska stödplan som hjälpte till att återuppbygga Europa efter andra världskriget.

Sinkevicius säger att det finns en unik möjlighet att bygga ett renare Ukraina, men varnar för att skadan på miljön i landet är ett "brott på en enorm skala" som kommer att ta "generationer att reparera".

– Det går att bygga nya vägar, ny infrastruktur, men det tar hundratals år för skogar att växa. Så det kommer ta tid, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons