Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU: Ryssland bakom cyberattack mot satellit

EU beskyller Ryssland för en destruktiv cyberattack mot satellitutrustning från företaget Viasat. Attacken fick betydande konsekvenser, inte bara i Ukraina utan även i flera EU-länder.
Ukrainakriget • Publicerad 10 maj 2022
Tiotusentals européer blev av med internet och upp till 5|800 vindkraftverk i Centraleuropa drabbades vid attacken. Arkivbild.
Tiotusentals européer blev av med internet och upp till 5|800 vindkraftverk i Centraleuropa drabbades vid attacken. Arkivbild.Foto: Charles Krupa/AP/TT

Cyberattacken utfördes en timme innan Ryssland inledde sitt anfallskrig den 24 februari. Den slog mot kritisk satellitutrustning och syftade till att slå ut den ukrainska försvarsmaktens kommunikationskanaler och lämnade tusentals ukrainare utan internet.

Dessutom drabbades flera europeiska länder av följdskador. Tiotusentals européer blev av med internet och upp till 5 800 vindkraftverk i Centraleuropa drabbades, enligt det danska försvarsdepartementet.

Annons

EU:s medlemsstater fördömer starkt den skadliga cyberattacken i ett pressmeddelande.

"Cyberattacker riktade mot Ukraina, inklusive mot kritisk infrastruktur, kan sprida sig till andra länder och orsaka systemeffekter som äventyrar säkerheten för Europas medborgare", skriver ministerrådet.

Danmarks försvarsdepartementet skriver att Ryssland väl medvetet om att attacken även skulle få destruktiva konsekvenser utför Ukraina.

Det finns i nuläget inga uppgifter om Sverige eller Danmark drabbades.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons